Jeugd

Jeugd

Deze pagina bevat de belangrijkste informatie voor (ouders van) jeugdleden.

 

Een leven lang bewegen

Onze trainers zijn opgeleid door de Atletiekunie. Hier hebben ze leren training geven volgens het LTAD-model ('Long term athlete development'). Het volgende plaatje geeft dit model weer:

Dit betekent dat bij de jongere pupillen (5/6-8/9 jaar) het fundament wordt gelegd voor een sportief leven. De nadruk ligt hier op de ontwikkeling van motorische vermogens. "Veel en veelzijdig bewegen op een speelse manier" is het motto. Bij wedstrijden staat het plezier staat voorop. De focus ligt op het leren en plezier maken.

Bij de oudere pupillen en de jonge junioren (8/9-11/12) gaat het om de essenties van de verschillende atletiektechnieken te leren. Hierbij blijven de trainingen een veelzijdig karakter houden, waarbij de nadruk ligt op de verdere ontwikkeling van coördinatieve vermogens.

Bij volgende groep junioren (11/12 –15/16 jaar) staat het leggen van een fysieke basis centraal. De belastbaarheid van de atleet moet worden vergroot, om later hard te kunnen trainen. We besteden verder aandacht aan een verdere ontwikkeling van atletiekspecifieke vaardigheden. Het is aan het eind van deze fase dat kinderen een bewuste keuze (kunnen) gaan maken voor hun verdere atletiek- of sportcarrière. Voor de meeste kinderen stond tot nu toe het plezier voorop. Dat zal zo blijven, maar enkelen gaan nu heel bewust kiezen voor de prestatieve kant en halen daar hun plezier uit.

De oudste groep junioren (15/16-18/19) kan meer trainingsbelasting aan. De kinderen die kiezen voor 'training op hoog niveau' richten zich naast het verhogen van capaciteit, nu ook meer op vermogen. Er wordt meer wedstrijdgericht getraind. Ook leren deze atleten wat het betekent om op niveau te presteren. Voor de kinderen die kiezen voor 'levenslang bewegen' staat centraal dat ze op plezierige wijze atletiek kunnen beoefenen, met eigen doelstellingen en motieven als uitgangspunt. De één sport vanwege sociale ontmoeting, een ander komt naar de training omdat hij zich door beoefening van de sport mentaal en fysiek fitter wil voelen.

Trainingsaanbod

Wij geven onze jeugd de mogelijkheid om samen met leeftijdsgenoten te trainen. Onder 'trainingsrooster en -locaties' kun je meer informatie  lezen over het totale trainingsaanbod en de trainingslocaties (hieronder kun je vinden welke leeftijdscategorieën er zijn). Over het algemeen hebben de kinderen drie keer in de week de mogelijkheid om te trainen. Trainingen zijn niet verplicht. Je kunt zelf kiezen hoe vaak je traint. Natuurlijk is het wel belangrijk om twee of drie keer in de week aan sport te doen, maar dat kan natuurlijk ook deels bij een andere sport zijn.

Pallas heeft twee groepen speciaal voor kinderen met ASS (autisme spectrum stoornis). De atleten van de ASS-groepen zijn tussen de 8 en 18 jaar oud. Op de pagina voor de ASS-groepen is meer informatie te vinden.

Leeftijdsindeling en wedstrijdlicentie

Bij Pallas kun je lid worden vanaf ongeveer vijf/zes jaar. Op deze leeftijd is het wel belangrijk dat de kinderen open staan voor aanwijzingen van de trainer en bij de trainingsgroep blijven. De trainer kan vragen om lidmaatschap nog een jaartje uit te stellen.

Een (jeugd)lid gaat officieel per 1 november van het jaar, bij de start van het indoorseizoen, door naar de nieuwe categorie. In de praktijk is dat na de clubdag in oktober. Jeugdleden (met uitzondering van ASS-groepleden) hebben standaard een wedstrijdlicentie bij de Atletiekunie.

 • U8 (minipupil): van 5 jaar tot en met het jaar dat je 7 wordt
 • U9 (pupil C): jaar dat je 8 wordt
 • U10 (pupil B): jaar dat je 9 wordt
 • U12 (pupil A): jaren dat je 10 (eerstejaars) en 11 (tweedejaars) wordt
 • U14 (junior D): jaren dat je 12 (eerstejaars) en 13 (tweedejaars) wordt
 • U16 (junior C): jaren dat je 14 (eerstejaars) en 15 (tweedejaars) wordt
 • U18 (junior B): jaren dat je 16 (eerstejaars) en 17 (tweedejaars) wordt
 • U20 (junior A): jaren dat je 18 (eerstejaars) en 19 (tweedejaars) wordt

Info over de contributiekosten staat hier.

Trainingstijden

De meeste jeugdleden trainen op maandag en/of woensdag op de baan:

 • Pupillen U8 t/m U12: 16.45 - 17.45 uur
 • Junioren U14/U16: 18.00-19.30 uur
 • Junioren U18/U20: 18.00-19.45 uur

Vanaf de U10 zijn er bos-/campustrainingen op zaterdagmorgen. Er is een groep gericht op de pupillen. En een Arboretumhardloopgroep voor de junioren. De ASS-groepen trainen op donderdag tussen 16.45-17.45 uur op een verder lege baan.

Voor een aanvullende beschrijving van het trainingsaanbod, kijk je hier. Het complete rooster met trainers en locaties staat hier.

Trainingsregels

Vanzelfsprekend is (sociale, emotionele en lichamelijke) veiligheid tijdens de training belangrijk. Daarom is het belangrijk dat de kinderen luisteren naar de trainer, en aanwijzingen opvolgen. Je blijft op de trainingslocatie. Materiaal blijft liggen waar het ligt, totdat de trainer zegt. Je kijkt uit bij oversteken. Andere kinderen pesten is natuurlijk uit den boze.

De trainers kunnen niet altijd alles zien. Praat met de trainer als er wat is. Mocht dat niet mogelijk zijn, Pallas heeft ook een vertrouwenspersoon die naar jou luistert.

Kleding/schoenen

In de zomer is een korte broek of legging en t-shirt voldoende. Bij Runnersworld Ede zijn onze groene loopshirtjes in alle maten verkrijgbaar (deze zijn niet geschikt voor wedstrijden). In de lente en herfst dragen de atleten vaak een dunne tight/legging met een t-shirt met lange mouwen en een dun jasje. In de winter is het tijd voor kleding in laagjes met als basislaag thermokleding. Een warme thermobroek is aan te bevelen, zeker als de temperatuur onder de 5-10 graden komt. Een atletiektraining is niet hetzelfde als een lange duurloop namelijk, het is soms intensief en je moet ook wel eens pauze nemen. In de winter kan het dragen van handschoenen tijdens de training fijn zijn. Neem altijd een jas mee naar de training, zodat als het toch koud of nat was, je warm naar huis kunt fietsen.

Let bij schoenen op dat de zool zeer buigzaam moet zijn naar alle kanten. Controleer of je de schoen goed dubbel kan buigen en of er voldoende flexibiliteit is als je de voorkant ten opzichte van de hak draait. Sommige hardloopmerken houden onvoldoende rekening met het lage gewicht van jongere kinderen en maken schoenen te stug. Een dikke hak is slecht voor de natuurlijk loopbeweging die kinderen nog hebben. Vermijd zeker schoenen met een corrigerend blok erin of met 'extra steun', dit is echt onnodig voor kinderen die gezonde voeten hebben. Ook schoenen met memory foam raden wij af.

Bij de juniorentraining neem je altijd je spikes (schoenen met puntjes) mee. Ook als je werpschoenen hebt (of oude tennisschoenen), neem je deze mee naar de training. Pupillen trainen niet met spikes.

Wedstrijden

Iedereen weet natuurlijk dat atleten individueel aan wedstrijden mee doen. Toch kent de wedstrijdatletiek ook een grote teamcomponent. Vanaf de junioren is er een competitie vanuit de Atletiekunie. Hier doet iedereen zijn eigen onderdelen en worden de punten opgeteld voor het team. Bij de pupillen en jongere junioren is er (ook) een serie stedenwedstrijden. In dit geval doe je met zijn allen dezelfde onderdelen en tellen de besten mee voor de teamuitslag. Wij vinden deze wedstrijden belangrijk, omdat ze je leren omgaan met wedstrijdstress, en het clubgevoel vergroten. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig. Met meer mensen is het leuker. Daarom hebben de kinderen ook allemaal een wedstrijdlicentie en doen ze dus ook zo veel mogelijk mee.

Ook het bosloopjescircuit waar wij aan meedoen, de BVC, vinden wij belangrijk. En tot slot de Clubdag aan het einde van het zomerseizoen is een leuke en gezellige, onderlinge wedstrijd op eigen baan. Dit zijn onze kernwedstrijden, daar doe je met zijn allen aan mee om je club te vertegenwoordigen. Wedstrijden horen net zo bij atletiek als bij voetbal of hockey. Je kunt er het beste juist jong mee beginnen, zodat je weet wat het is en het meedoen aan wedstrijden geen drempel gaat vormen.

Teamwedstrijden

Meer informatie en de mogelijkheid tot opgeven is aan het begin van het outdoorseizoen te vinden op de volgende pagina's:

Individuele wedstrijden

 • Elk crossseizoen organiseert Pallas in samenwerking met de studentenvereniging een cross in het bos bij ONO. Deze loop maakt deel uit van het BVC-circuit van in totaal 4 loopjes in Kwintelooijen, Hoekelum en Rhenen. Voor de pupillen is er elke keer een 1km-loop. Voor de junioren worden de afstanden telkens wat langer, in overeenstemming met de richtlijnen van de Atletiekunie. Bij deze crossen zijn in ieder geval pupillentrainers aanwezig.
 • De Clubdag in oktober heeft een wisselend programma voor de baanatletiek, soms met ludieke onderdelen.
 • Wedstrijden in de buurt of nationale wedstrijden staan ook in de agenda van deze website opgenomen en worden via de app gepromoot. De hele wedstrijdkalender staat op atletiek.nu. Zoals de indoorwedstrijden in het Omnisport in Apeldoorn, een trainingspakkenwedstrijd in Ede, A-games in Soest, CD-spelen, van Nederlandse Kampioenschappen tot een zomerwedstrijd in Veenendaal.
 • Op dit moment wordt de Belmonte Scholierenloop niet meer georganiseerd. Op deze bladzijde vind je nog de oude informatie. Misschien wil je de organisatie oppakken?

Opgave, kosten en rijden bij wedstrijden

 • Individuele opgave voor baanwedstrijden en indoorwedstrijden gaat over het algemeen via atletiek.nu. Je betaalt via die pagina, per onderdeel of meerkamp. Ouders maken zelf afspraken over het rijden.
 • Voor het bosloopcircuit waar wij aan meedoen, kun je je zelf opgeven via de pagina van het BVC-circuit. Je betaalt via die pagina. Ouders rijden de kinderen zelf.
 • Pallas '67 bepaalt per jaar welke teams meedoen aan competities. Deelnamekosten aan competitiewedstrijden betaalt de vereniging dan ook. Ook de kosten voor de stedenwedstrijden wordt door Pallas betaald. De interne opgave voor deze teamwedstrijden gaat via de bovenstaande links (onder teamwedstrijden). Voor de teamwedstrijden wordt vervoer geregeld. De hulp van ouders is hierbij onontbeerlijk.

Wedstrijdkleding

De atleten van Pallas zijn herkenbaar aan hun groenwitte wedstrijdhemden of -topjes en zwarte broek. De wedstrijdkleding is bij de Atletiekunie verplicht bij competitie en nationale wedstrijden. Bij Pallas '67 vinden we het ook belangrijk om onze eenheid uit te stralen en vinden we het bij alle wedstrijden gewenst om het clubtenue aan te hebben. Je kunt bij de Runnersworld Ede wedstrijdsinglets en -topjes aanschaffen. Bij pupillen kan vaak wel een hemdje geleend worden van deze of gene. Vergeet niet veiligheidspeldjes mee te nemen om je startnummer op te spelden. Bij kouder weer bevelen we aan een thermohemd of t-shirt onder het hemdje dragen.

Trainingscoördinatoren

Bij Pallas zijn er trainerscoördinatoren die regelmatig met de trainers overleggen over het reilen en zeilen. Voor de jeugd is dit Janine van Hofweegen.

Sociale activiteiten

Bij de pupillen en de junioren wordt 1x per jaar een kamp georganiseerd. Voor de pupillen is dat in oktober, voor de junioren in maart. Daarnaast zijn er andere activiteiten, bijvoorbeeld bijzondere trainingen voor de pupillen als de Sinterklaastraining, lichtjestraining of bij de laatste training van het schooljaar. Wij staan ook open voor suggesties voor /of de organisatie van meer activiteiten! Neem contact op met de trainers.

Inzet ouders

Ouders zijn belangrijk voor het reilen en zeilen van Pallas '67. Het duidelijkste is dat bij wedstrijden: zonder chauffeurs, begeleiders en juryleden is het überhaupt niet mogelijk om aan wedstrijden mee te doen. Bij de pupillen zijn per team van maximaal 11 kinderen 2-3 ouders nodig voor de begeleiding. De planning/inzet wordt geregeld door de wedstrijdsecretaris en de contactouders van de pupillengroepen. Ook bij de junioren worden chauffeurs en hulp/juryleden gevraagd, ook bij een uitwedstrijd. Je kunt jurylid worden door het volgen van een korte cursus. Maar ook zonder jurydiploma is je hulp welkom.

Er zijn verschillende commissies die je hulp goed kunnen gebruiken.

Jeugdnieuws

Onregelmatig verzenden wij een nieuwsmail  naar (de ouders van) jeugdleden. Die mail bevat actuele informatie over trainingen, wedstrijden, etc. We sturen die jeugdnieuwsmail naar de e-mailadressen zoals die bij ons bekend zijn. Verslagen van wedstrijden en foto's kun je vinden in de WAK, het clubblad dat 6x per jaar uitkomt, of op deze website. Stuur ook hiervoor zelf verslagen en foto's in.

Tegenwoordig hebben alle pupillengroepen en de meeste juniorengroepen een appgroep. De trainers kunnen je hier aan toe voegen, zodat je op de hoogte bent van het laatste nieuws en eventueel bij onduidelijkheden vragen kunt stellen. Heel handig, ook met wedstrijden.

Meer informatie

De onderstaande links geven meer informatie wat op deze website te vinden is:

Jeugdnieuws

 • Een hele afvaardiging van Pallas ’67 heeft in het weekend van 5-7 juli een meerkamp gedaan in Best. 4 Masters deden mee met de nationale mastermeerkamp en daarnaast waren er nog 2 junioren voor de Ben Saris meerkampen. Allen hebben de meerkamp kunnen voltooien. Mede omdat weinig Palleten van masterleeftijd het aandurven een meerkamp te doen (!), leidde dit voor alle masters tot een meerkampclubrecord. Maar ook werden er verschillende andere records verbeterd. Ingrid H. claimde bijvoorbeeld ook de 80m horden, 200m, 800m, hoog, kogel en speer (V65). Janine haalde het clubrecord voorde 80 m horden. Paul verkreeg het clubrecord polshoogspringen. Emma-Lotte verbeterde met haar 27,79m het U16-clubrecords van speer! Uitslag nationale mastersmeerkamp Uitslag Ben Saris meerkampen   Op vrijdagavond waren er ook 2 Palleten in Utrecht. Daar het in het andere wedstrijdsysteem onmogelijk is om handig uitslagen van Palleten te vinden, hier de uitslag: Detmar, 800m: 2:05,86 Peter van V., speer: 34,11

 • U18-palleet Detmar had vrijdagmiddag 15 juni wat eerder vrij van school om mee te doen bij de 800m op het NK. Hij was geplaatst als 26ste en ging dus vooral voor een lekker snel nieuw PR. Het weer werkte alvast niet mee, het was nat en koud. Omdat het met het NK bij de U18 met 2 personen per baan starten is, ben je erg afhankelijk van de andere lopers. Detmar kwam na de start in de file terecht. Als je dan in moet halen, dan loop je kostbare meters extra. Helaas werd de eerste ronde gecontroleerd door diegenen die wel gelijk vooraan liepen. Zij dachten natuurlijk: krachten sparen voor de finale. Detmar liep de eerste ronde daarom 1:02, waar 0:59 of minder gewenst was. Hij eindigde in 2:04,43. Een klein nieuw PR en 22ste plaats. Na Detmar liep er nog een voormalige Palleet een 800m. Noortje (U20) liep zich bij de U20 naar de 11e positie en viel met haar 2:25,74 met 0,16s buiten de finaleplaatsen. Gelukkig kan ze als troostprijs dan wel naar het feest van haar moeder, dat tijdens de finale is.

 • 25 mei deden 3 teams van Pallas mee met een zeer volle stedenwedstrijd in Nijmegen. Een van de teams was zelfs nog samengevoegd met een ander team van een andere club, hoewel dat eigenlijk niet zo hoort. Als tegemoetkoming voor de grote teams mocht iedereen 5 minuten langer bij de onderdelen doorgaan. Het U12-team eindigde als 5e van de 12 teams. Bij de U10-U8-poule lijkt er iets mis met de uitslag van de estafette, dus is het niet te zien hoe de uitslag is. Er waren ook mooie individuele prestaties. Die kun je hier bekijken: uitslagen.

Wedstrijdaankondigingen