Jeugd

Jeugd

Deze pagina bevat de belangrijkste informatie voor (ouders van) jeugdleden.

Wil je beginnen met 4x vrijblijvend meetrainen? Stuur een mailtje met naam, geboortedatum, (nood)telefoonnummer en de geplande datum om te beginnen, naar avpallas67 <at> gmail.com. Je ontvangt dan ook meer informatie, onder andere over de startlocatie van de training en de COVID-19-maatregelen. Voor pupillen (5 t/m 11 jaar) zijn er tijdens het schooljaar speciale open trainingen via Sam Sportief: Proef Atletiek! Deze zijn 5/7 oktober 2020, 26/28 oktober 2020, 15/17 maart 2021, 12/14 april 2021. Handig als je met meerdere mensen tegelijkertijd wilt beginnen.

Een leven lang bewegen

Onze trainers zijn opgeleid door de Atletiekunie. Hier hebben ze leren training geven volgens het LTAD-model ('Long term athlete development'). Het volgende plaatje geeft dit model weer:

Dit betekent dat bij de jongere pupillen (5/6-8/9 jaar) het fundament wordt gelegd voor een sportief leven. De nadruk ligt hier op de ontwikkeling van motorische vermogens. "Veel en veelzijdig bewegen op een speelse manier" is het motto. Bij wedstrijden staat het plezier staat voorop. De focus ligt op het leren en plezier maken.

Bij de oudere pupillen en de jonge junioren (8/9-11/12) gaat het om de essenties van de verschillende atletiektechnieken te leren. Hierbij blijven de trainingen een veelzijdig karakter houden, waarbij de nadruk ligt op de verdere ontwikkeling van coördinatieve vermogens.

Bij volgende groep junioren (11/12 –15/16 jaar) staat het leggen van een fysieke basis centraal. De belastbaarheid van de atleet moet worden vergroot, om later hard te kunnen trainen. We besteden verder aandacht aan een verdere ontwikkeling van atletiek specifieke vaardigheden. Het is aan het eind van deze fase dat jeugdigen een bewuste keuze (kunnen) gaan maken voor hun verdere atletiek-of sportcarrière. Voor de meeste kinderen stond tot nu toe het plezier voorop. Dat zal zo blijven, maar enkelen gaan nu heel bewust kiezen voor de prestatieve kant en ontlenen daar hun plezier aan.

De oudste groep junioren (15/16-18/19) kan meer trainingsbelasting aan. De kinderen die kiezen voor 'training op hoog niveau' richten zich naast het verhogen van capaciteit, nu ook meer op vermogen. Er wordt meer wedstrijdgericht getraind. Ook leren deze atleten leren wat het betekent om op niveau te presteren. Voor de kinderen die kiezen voor 'levenslang bewegen' staat centraal dat ze op plezierige wijze atletiek kunnen beoefenen, met eigen doelstellingen en motieven als uitgangspunt. De één sport vanwege sociale ontmoeting, een ander komt naar de training omdat hij zich door beoefening van de sport mentaal en fysiek fitter wil voelen.

Hoe trainen wij?

Wij geven onze jeugd de mogelijkheid om samen met leeftijdsgenoten lekker te bewegen en plezier te hebben. Wij besteden zowel aandacht aan de drie kernwoorden van de atletiek: lopen, springen en werpen, als de vier kernwoorden van waar een kind behoefte aan heeft: spelen, leren, presteren en erkenning.

Bij pupillen werken wij in spelvorm met veel variatie en estafettevormen. Wij stimuleren dat kinderen van jongs af aan meedoen met wedstrijden. Hierbij is het belangrijk dat kinderen met hun eigen mogelijkheden hun best doen en proberen zichzelf te verbeteren. Het ondersteunen van clubgenoten is daarbij minstens zo belangrijk als het zelf goed presteren.

Ook bij de jongste juniorengroepen trainen we in principe alle atletiekonderdelen, volgens een roulerend schema. Per training worden vaak twee onderdelen getraind. Vanaf B-junioren (circa 16-17 jaar) kan er meer worden gespecialiseerd in een of enkele onderdelen.

Ook kent Pallas twee groepen speciaal voor kinderen met ASS (autisme spectrum stoornis). De atleten van de ASS-groepen zijn tussen de 8 en 18 jaar oud. Op de pagina voor deze groepen is meer informatie te vinden.

Leeftijdsindeling en wedstrijdlicentie

Bij Pallas kun je lid worden vanaf ongeveer vijf/zes jaar. Op deze leeftijd is het wel belangrijk dat de kinderen open staan voor aanwijzingen van de trainer en bij de training blijven. De trainer kan vragen om lidmaatschap nog een jaartje uit te stellen.

Een (jeugd)lid gaat officieel per 1 november van het jaar, bij de start van het indoorseizoen, door naar de nieuwe categorie. In de praktijk is dat na de clubdag in oktober. Jeugdleden hebben standaard een wedstrijdlicentie bij de Atletiekunie.

 • Pupillen mini: tot en met het jaar dat je 7 wordt
 • Pupillen C: jaar dat je 8 wordt
 • Pupillen B: jaar dat je 9 wordt
 • Pupillen A: jaren dat je 10 (eerstejaars) en 11 (tweedejaars) wordt
 • Junioren D: jaren dat je 12 (eerstejaars) en 13 (tweedejaars) wordt
 • Junioren C: jaren dat je 14 (eerstejaars) en 15 (tweedejaars) wordt
 • Junioren B: jaren dat je 16 (eerstejaars) en 17 (tweedejaars) wordt
 • Junioren A: jaren dat je 18 (eerstejaars) en 19 (tweedejaars) wordt

Info over de contributiekosten staat hier.

Trainingstijden

De meeste jeugdleden trainen op maandag en woensdag op de baan:

 • Pupillen: 16.45 - 17.45 uur
 • CD-junioren: 18.00-19.30 uur
 • AB-junioren: 18.00-19.45 uur

Vanaf de C-junioren is er een aanvullende kracht-/baantraining op donderdag van 19.00-20.30 uur. Vanaf de B-pupillen zijn er bostrainingen op zaterdagmorgen.

De ASS-groepen trainen op donderdag tussen 16.45-17.45 uur op een verder lege baan.

Voor een aanvullende beschrijving van het trainingsaanbod, kijk je hier. Het complete rooster met trainers en locaties staat hier.

Trainingsregels

Vanzelfsprekend is (sociale, emotionele en lichamelijke) veiligheid tijdens de training belangrijk. Daarom is het belangrijk dat de kinderen luisteren naar de trainer, en aanwijzingen opvolgen. Materiaal blijft liggen waar het ligt, totdat de trainer anders zegt. Andere kinderen pesten is natuurlijk uit den boze. De trainers kunnen niet altijd alles zien. Praat met de trainer als er wat is. Mocht dat niet mogelijk zijn, Pallas heeft ook een vertrouwenspersoon die naar jou luistert.

Kleding/schoenen

In de zomer is een korte broek of legging en t-shirt voldoende. Vergeet niet water mee te nemen. In de lente en herfst dragen de atleten vaak een dunne tight/legging met een t-shirt met lange mouwen en een dun jasje. In de winter is het tijd voor kleding in laagjes met als basislaag thermokleding. Een warme thermobroek is aan te bevelen, zeker als de temperatuur onder de 5-10 graden komt. Een atletiektraining is niet hetzelfde als een lange duurloop namelijk, het is intensiever en je moet ook wel eens pauze nemen. Neem altijd een jas mee naar de training, zodat als het toch koud of nat was, je warm naar huis kunt fietsen.

Let bij schoenen op dat de zool zeer buigzaam moet zijn. Sommige bekende en onbekende hardloopmerken houden onvoldoende rekening met het lage gewicht van kinderen en zijn te stug. Vervolgens is het zoeken naar een lichte schoen met een klein hoogteverschil tussen de voorkant en de hak ('zero drop'). Vermijd schoenen met een corrigerend blok erin. Hier vind je een algemeen verhaal over goede kinderschoenen. Er zijn ook trainers en kinderen bij Pallas die lichte en minimalistische schoenen ('barefoot') hebben.

Bij de juniorentraining is het aan te raden om altijd je spikes mee te nemen. Ook als je werpschoenen hebt (of oude tennisschoenen), neem je deze mee naar de training. Pupillen trainen in principe niet met spikes.

Wedstrijden

Vanaf de B-pupillen is het meedoen aan de teamwedstrijden (4 tot 5 keer per outdoorseizoen), Clubdag en BVC Wageningen gewenst. We willen niemand dwingen, maar wedstrijden horen net zo bij atletiek als bij voetbal of hockey. De baanwedstrijden bij de pupillen zijn erg speels en daarom een goede opstap naar de latere juniorenwedstrijden. De baanwedstrijden beginnen rond 10/11 uur en duren voor de pupillen maximaal 3 uur. Voor de junioren zullen de meeste wedstrijden langer duren.

Teamwedstrijden

Naast individuele wedstrijden waar je aan mee kunt doen, doet Pallas '67 in het outdoorseizoen met teamwedstrijden mee. Bij de stedenwedstrijden doet iedereen aan hetzelfde programma mee. Voor pupillen betreft het hier Athletics Champs (AC), een speelsere en opbouwendere vorm van wedstrijdatletiek. Bij de competities van de Atletiekunie (vanaf de junioren) doet iedereen verschillende onderdelen, maar wel voor een ploegresultaat. De indeling gaat in overleg met de trainers. Meer informatie en de mogelijkheid tot opgeven is aan het begin van het outdoorseizoen te vinden op de volgende pagina's:

Individuele wedstrijden

Elk crossseizoen organiseert Pallas in samenwerking met de studentenvereniging een cross in het bos bij ONO. Deze loop maakt deel uit van het BVC-circuit van in totaal 4 loopjes in Kwintelooijen, Hoekelum en Rhenen. Voor de pupillen is er elke keer een 1km-loop. Voor de junioren worden de afstanden telkens wat langer, in overeenstemming met de richtlijnen van de Atletiekunie.

De Clubdag in oktober heeft een wisselend programma. Voor de pupillen over het algemeen een AC-wedstrijd. Daarnaast organiseert Pallas zelf ook de Belmonte Scholierenloop half maart.

Wedstrijden in de buurt of nationale wedstrijden staan ook in de agenda van deze website opgenomen en worden via de app gepromoot. De hele wedstrijdkalender staat op atletiek.nu. Zoals de indoorwedstrijden in het Omnisport in Apeldoorn, een trainingspakkenwedstrijd in Ede, A-games in Soest, CD-spelen, of een zomerwedstrijd in Veenendaal.

Opgave, kosten en rijden bij wedstrijden

 • Individuele opgave voor baanwedstrijden en indoorwedstrijden gaat over het algemeen via atletiek.nu. Je betaalt via die pagina, per onderdeel of meerkamp.
 • Voor het bosloopcircuit waar wij aan meedoen, kun je je zelf opgeven via de pagina van het BVC-circuit. Je betaalt via die pagina.
 • Pallas '67 bepaalt per jaar welke teams meedoen aan stedenwedstrijden en competities. Deelnamekosten aan competitiewedstrijden betaalt de vereniging dan ook zelf. De interne opgave voor deze teamwedstrijden gaat via de bovenstaande links (onder teamwedstrijden).
 • Voor de teamwedstrijden wordt vervoer geregeld. De hulp van ouders is hierbij onontbeerlijk. Voor individuele wedstrijden wordt niets centraal geregeld, maar carpool wel gestimuleerd.

Wedstrijdkleding

De atleten van Pallas zijn herkenbaar aan hun groenwitte wedstrijdhemden of -topjes en zwarte broek. De wedstrijdkleding is bij de Atletiekunie verplicht bij competitie en nationale wedstrijden. Bij Pallas '67 vinden we het ook belangrijk om onze eenheid uit te stralen en vinden we het bij alle wedstrijden gewenst om het clubtenue aan te hebben. Je kunt bij de Runnersworld Ede wedstrijdsinglets en -topjes aanschaffen. Ook zijn er leuke groene loopshirts (informeel). Bij pupillen kan vaak wel een hemdje geleend worden van deze of gene. Vergeet niet veiligheidspeldjes mee te nemen om je startnummer op te spelden. Bij kouder weer bevelen we aan een thermohemd of wit t-shirt onder het hemdje dragen.

Bij de jongere pupillen raden we het dragen van spikes af. Bij bepaalde wedstrijden (BVC, onderdelen van de AC) is het so wie so niet toegestaan. Vanaf de junioren is het dragen van spikes wel nodig.

Sociale activiteiten

Bij de pupillen en de junioren wordt 1x per jaar een kamp georganiseerd. Voor de pupillen is dat in oktober, voor de junioren in maart. Daarnaast zijn er andere activiteiten, bijvoorbeeld bijzondere trainingen voor de pupillen als de Sinterklaastraining, lichtjestraining of bij de laatste training van het schooljaar. Wij staan ook open voor suggesties voor /of de organisatie van meer activiteiten! Neem contact op met de trainers.

Inzet ouders

Ouders zijn belangrijk voor het reilen en zeilen van Pallas '67. Het duidelijkste is dat bij wedstrijden: zonder chauffeurs, begeleiders en juryleden is het überhaupt niet mogelijk om aan wedstrijden mee te doen. Bij de pupillen zijn per team van maximaal 11 kinderen 2-3 ouders nodig voor de begeleiding. De planning/inzet wordt geregeld door de wedstrijdsecretaris en de contactouders van de pupillengroepen. Ook bij de junioren worden chauffeurs en hulp/juryleden gevraagd, ook bij een uitwedstrijd. Je kunt jurylid worden door het volgen van een korte cursus. Maar ook zonder jurydiploma is je hulp welkom.

Er zijn verschillende commissies die je hulp goed kunnen gebruiken.

Jeugdnieuws

Onregelmatig verzenden wij een nieuwsmail  naar (de ouders van) jeugdleden. Die mail bevat actuele informatie over trainingen, wedstrijden, etc. We sturen die jeugdnieuwsmail naar de e-mailadressen zoals die bij ons bekend zijn. Verslagen van wedstrijden en foto's kun je vinden in de WAK, het clubblad dat 6x per jaar uitkomt, of op deze website. Stuur ook hiervoor zelf verslagen en foto's in.

Tegenwoordig hebben alle pupillengroepen en de meeste juniorengroepen een appgroep. De trainers kunnen je hier aan toe voegen, zodat je op de hoogte bent van het laatste nieuws en eventueel bij onduidelijkheden vragen kunt stellen. Heel handig, ook met wedstrijden.

 

Meer informatie

De onderstaande links geven meer informatie wat op deze website te vinden is:

Jeugdnieuws

Wedstrijdaankondigingen

 • De Bos-en-Vallei-Crosscompetitie is een circuit van vier crosswedstrijden dat door vijf atletiekverenigingen aan de Gelderse Vallei wordt georganiseerd. Het circuit vindt plaats van oktober tot en met februari. Elk parcours ligt in een bosrijke heuvelachtige omgeving. Dit keer moet iedereen voorinschrijven voor het hele circuit. Er is geen na-inschrijving! De inschrijving gaat half september open

 • De Atletiekunie heeft op 24 maart besloten alle teamcompetities van het aankomend atletiekseizoen af te gelasten. Dit besluit geldt voor alle niveaus van de atletiekcompetitie, die vanaf 18 april gepland stonden. Het coronavirus en de gevolgen ervan voor de Nederlandse samenleving hebben een enorme impact op de atletieksport. Accommodaties zijn gesloten en het verenigingsleven ligt

 • Alle A- en B-pupillen doen in principe mee met een of meerdere stedenwedstrijden. Je kunt je kind hiervoor nu opgeven.