ASS-groep

ASS-groep

Net als alle jeugd hebben veel kinderen en tieners met autisme plezier in sporten. Helaas blijkt het in de praktijk moeilijk om een geschikte sport te vinden. Ook is het vaak lastig om in een reguliere groep in een sportclub mee te draaien.

Onder andere door het individuele en rustige karakter is atletiek een geschikte sport voor jeugd met autisme. In 2011 zijn Pallas ’67 (Wageningen) en Arena (Rhenen) gezamenlijk een groep begonnen speciaal voor jongeren met autisme. Het enthousiasme was dermate groot dat er spoedig een tweede groep bij kwam.

Voor wie

De atletiekgroep is bedoeld voor jongeren van 8 tot en met 17 jaar met een vorm van autisme (niet in combinatie met een verstandelijke beperking) die het leuk lijken om te sporten.

Waar en wanneer

De trainingen zijn op donderdagmiddag van 17:00 tot 18:00 uur. We trainen buiten op de atletiekbaan van sportcomplex De Bongerd in Wageningen. Ook in de winterperiode trainen we buiten.

Aangepaste training

De trainingen zijn afgestemd op jongeren met autisme. De groepen zijn klein. Er kunnen maximaal 10 leden meedoen in één groep.

Er is veel persoonlijke begeleiding. De trainingen worden gegeven door minimaal 2 atletiektrainers. Zo kan er veel individuele aandacht gegeven worden. Daarnaast is er iemand aanwezig voor pedagogische ondersteuning.

Verder wordt gestreefd naar structuur, voorspelbaarheid, duidelijkheid en rust in de trainingen.

Het uitgangspunt is dat de jongeren plezier hebben en in een veilige omgeving kunnen sporten. Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan sociale vaardigheden, zoals winnen en verliezen, spelregels, samenwerken en respect voor elkaar.

Contact met ouders

Goed contact tussen de ouders en de begeleiders is van groot belang voor de atletiekgroep. Ieder kind is verschillend. Ouders weten goed wat hun zoon of dochter moeilijk of juist prettig vindt. Met de informatie van de ouders kunnen de trainers de begeleiding en de trainingen zoveel mogelijk afstemmen op elk kind. Zo wordt een voor de kinderen optimale sportsituatie gecreëerd. De kinderen kunnen zo met veel plezier sporten op hun eigen niveau. Tevens blijkt dat de trainingen ouders een goede mogelijkheid biedt om ervaringen uit te wisselen over het opvoeden van en omgaan met een kind met ASS.

Trainers

Groep 1, de groep met jongere kinderen, wordt geleid door Els Jacobi. Zij wordt ondersteund door Jippe Mietus. Groep 2, de groep met oudere kinderen, wordt geleid door Arnold Kraakman. Hij wordt ondersteund door Diede Wit. Anika van Gooswilligen is aanwezig voor pedagogische ondersteuning. Hieronder introduceren alle betrokkenen zichzelf.

Els Jacobi: Ik ben een enthousiast hardloper bij Pallas'67. Mijn eerdere ervaring als docente in het onderwijs kan ik goed gebruiken bij het geven van trainingen. Omgaan met jeugd vind ik altijd weer leuk en inspirerend.

Arnold Kraakman: Ik ben jeugdtrainer bij Pallas’67 en heb daar diverse groepen getraind met kinderen van 6 t/m 12 jaar. Daarnaast ga ik graag mee naar wedstrijden om de kinderen te begeleiden als ze het geleerde gaan toepassen in wedstrijdvorm. In het dagelijks leven begeleid ik mensen van allerlei leeftijden als Personal Coach/Loopbaancoach. Een speciale doelgroep binnen mijn cliënten zijn mensen met ASS.

Jippe Mietus: Al sinds mijn jonge jaren doe ik aan atletiek bij Pallas'67. Toen ik gevraagd werd voor deze groep vond ik dat meteen leuk.

Diede Wit: Ook ik doe al heel lang aan atletiek.

Anika van Gooswilligen: Mijn bijdrage aan de atletiekgroep bestaat vooral uit pedagogische ondersteuning. Ik ben moeder van een zoon met PDD-NOS. Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het voor een kind met autisme kan zijn als de (sport)omstandigheden niet goed op het kind zijn afgestemd. Maar gelukkig ook hoe goed het kan gaan met wat aanpassingen. En wat een positieve bijdrage sport dan levert.

Mijn kennis van autisme heb ik uit eigen ervaring, vanuit de opleiding Psychologisch Pedagogisch Assistent en uit de boeken die ik over autisme gelezen heb. Verder ben ik schaats- en hockeytrainer. Door de combinatie van kennis van autisme en van sport kan ik een goede bijdrage leveren aan deze unieke atletiekgroep.

Aanmelden of informatie

Indien u interesse hebt gekregen dan kunt u het beste contact opnemen met Anika. We hebben graag eerst een gesprek om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Ook kan een kind een paar keer meetrainen om te proberen of het bevalt.

Voor meer informatie, proeftraining of inschrijving:

Anika van Gooswilligen 06-10082352anika.steven at gmail.com