ASS-groep

ASS-groep

Net als alle jeugd hebben veel kinderen en tieners met autisme plezier in sporten. Helaas blijkt het in de praktijk moeilijk om een geschikte sport te vinden. Ook is het vaak lastig om in een reguliere groep in een sportclub mee te draaien.

Onder andere door het individuele en rustige karakter is atletiek een geschikte sport voor jeugd met autisme. In 2011 zijn Pallas ’67 (Wageningen) en Arena (Rhenen) gezamenlijk een groep begonnen speciaal voor jongeren met autisme. Het enthousiasme was dermate groot dat er spoedig een tweede groep bij kwam. Door gebrek aan trainers is er momenteel één groep.

Voor wie

De atletiekgroep is bedoeld voor jongeren van 8 tot en met 17 jaar met een vorm van autisme (niet in combinatie met een verstandelijke beperking) die het leuk lijken om te sporten.

Waar en wanneer

De trainingen zijn op donderdagmiddag van 17:00 tot 18:00 uur. We trainen buiten op de atletiekbaan van sportcomplex De Bongerd in Wageningen. Ook in de winterperiode trainen we buiten.

Aangepaste training

De trainingen zijn afgestemd op jongeren met autisme. De groepen zijn klein. Er kunnen maximaal 10 leden meedoen in één groep. Er is veel persoonlijke begeleiding. De trainingen worden gegeven door minimaal 2 atletiektrainers. Zo kan er veel individuele aandacht gegeven worden. Daarnaast is er iemand aanwezig voor pedagogische ondersteuning.
Verder wordt gestreefd naar structuur, voorspelbaarheid, duidelijkheid en rust in de trainingen. Het uitgangspunt is dat de jongeren plezier hebben en in een veilige omgeving kunnen sporten. Daarnaast zal er ook aandacht besteed worden aan sociale vaardigheden, zoals winnen en verliezen, spelregels, samenwerken en respect voor elkaar.

Contact met ouders

Goed contact tussen de ouders en de begeleiders is van groot belang voor de atletiekgroep. Ieder kind is verschillend. Ouders weten goed wat hun zoon of dochter moeilijk of juist prettig vindt. Met de informatie van de ouders kunnen de trainers de begeleiding en de trainingen zoveel mogelijk afstemmen op elk kind. Zo wordt een voor de kinderen optimale sportsituatie gecreëerd. De kinderen kunnen zo met veel plezier sporten op hun eigen niveau. Tevens blijkt dat de trainingen ouders een goede mogelijkheid biedt om ervaringen uit te wisselen over het opvoeden van en omgaan met een kind met ASS.

Trainers

Arnold Kraakman: Ik ben al bijna 20 jaar jeugdtrainer bij Pallas’67 en ruim 10 jaar trainer bij de ASS-groep. Samen met Frans Janssen en Anika van Gooswilligen heb ik deze groep in 2012 opgezet. Ik heb kinderen getraind van 6 t/m 12 jaar en dat geeft mij veel plezier en voldoening. Ik geniet van de ontwikkeling die atleten doormaken, zowel op het gebied van atletiek als op het gebied van sociale vaardigheden en als mens. In het dagelijks leven begeleid ik mensen van allerlei leeftijden als coach vanuit mijn eigen coachpraktijk Kraakman Coaching. Een speciale doelgroep binnen mijn cliënten zijn mensen met ASS.
Marco Mensink: Al sinds mijn jeugd ben ik actief met atletiek. Als atleet zelf, als trainer van jeugd, in mijn studententijd, en nu als ouder van jeugdleden. Alhoewel ik ook andere sporten graag doe zoals mountainbiken en wielrennen, vind ik atletiek een van de mooiste, pure sporten. Rennen, werpen, springen – heel basaal, en op elk niveau. De naam ‘moeder aller sporten’ is er niet voor niets. Ik vind het leuk de jeugd actief te zien, en te leren hoe ze hun eigen prestaties kunnen verbeteren. Dat is voor mij een van de reden om als trainer bij deze groep actief te zijn.
Esther van Beek: Als trainer bij de ASS-groep leer ik veel. Net als in mijn werk als docent geschiedenis en maatschappijleer vind ik het heerlijk om de atleten uit te dagen en te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. De beloning? Blije atleten die boven zichzelf zijn uitgestegen.

Aanmelden of informatie

Indien u interesse hebt gekregen dan kunt u het beste contact opnemen met Arnold. We hebben graag eerst een gesprek om wederzijdse verwachtingen af te stemmen. Ook kan een kind een paar keer meetrainen om te proberen of het bevalt.

Voor meer informatie, proeftraining of inschrijving:

Arnold Kraakman <assgroep(at)pallas67.nl>