Update 8 – Olympic Challenge II

Update 8 – Olympic Challenge II

De vrouwen zijn gefinisht, maar de mannen lopen door tot ze over de finish komen. De mannen naderen nu Praag. Ze hebben 2244 km afgelegd in 225 uur 30 min. 52 sec. Zit je in het mannenteam dan kun je je kilometers nog steeds blijven insturen! We blijven jullie volgen om te zien of er nog een eindsprint inzit.

Veel succes!

Finale Olympic Challenge II

Finale Olympic Challenge II

Vandaag, vrijdag 29 mei, zijn we gefinisht in Wageningen!

Op 27 april zijn we in Athene gestart voor het tweede deel van de Olympic Challenge: een fakkelestafette, terug naar Wageningen. We hebben de fakkel aangestoken in Olympia en van daaruit zijn we via Oost-Europa teruggelopen. Deze estafette was extra spannend, omdat er nu een wedstrijd tussen de mannen en vrouwen werd gehouden. Aangezien de mannen meer kilometers hadden gemaakt op de heenweg, werd een bonusfactor voor het vrouwenteam gebruikt om de strijd gelijk te houden. Maar het bleek dat deze bonusfactor niet nodig was. Het grootste deel van de terugreis liepen de vrouwen voorop, hoewel het verschil niet groot was. Bij de finish hadden de vrouwen 2192.1 km afgelegd en de mannen 2109.8 km.

De afstand die de vrouwen liepen is niet de werkelijk afstand tussen Athene en Wageningen, die is 3176.4 km. Door de bonusfactor verliep de terugreis sneller. De mannen liepen zonder bonusfactor, zij zijn net de grens tussen Oostenrijk en Tsjechië gepasseerd. Zonder de bonusfactor waren de vrouwen ook in Tsjechië, 82.3 km verder dan de mannen.

Olympic hymn

De gouden medaille voor het team met de meeste kilometers gaat dus naar het vrouwenteam, met de loopsters:

Mireille Baart; Gretha Jansen-Bouma; Els Jacobi; Lydia de Haer; Katja Lange; Nina Joosten; Frederike Sieders; Marja Immerzeel-Spaarman; Paulien Adamse; Nienke Brouwer; Marjan Verhaar; Klaske Hoogstra; Janneke Elderson; Esther Pothuis; Daphne Dammingh; Iris Pieters; Marie-Jose Ruiken; Ellen Vos-Wisse; Lenneke Vaandrager; Ingrid van Os; Annelies Wilmink-Koster; Dorothé Wijnen; Joyce Penninkhof; Annette Dullemans

De zilveren medaille gaat naar het mannenteam, met de lopers:

Patrick Smit; Arie Cuppen; Erwin Thimister; Tycho Schol; Johan van Ooijen; Ali Kir; Jaap Immerzeel; Marcel Zwietering; Anne Elings; Frans Doornenbal; Piet Joling; Joep van der Zanden; Joop Ernst; Rob Groendijk; Luca Thimister; Eloi Ribeiro; Bastiaan Versteeg; Peter Leffelaar

Met een speciale vermelding voor onze jongste deelnemer: Luca Thimister (10 jaar) heeft zowel op de heenweg als de terugweg meegelopen. Hij heeft het mannenteam gesteund door 8 etappes te lopen, met een afstand van 31 kilometer.

Allereerst: heel veel dank aan Johan van Ooijen, die deze Challenges mogelijk heeft gemaakt. En alle loopsters en lopers: van harte gefeliciteerd en hartelijk dank dat jullie onze Europese tour hebben volgehouden!

Medailles voor de grootste afstand totaal in km:

Dames:

 • 1 Goud:   Mireille Baart (358.8 km)
 • 2 Zilver:   Gretha Jansen-Bouma  (183.3 km)
 • 3 Brons:   Els Jacobi (173.4 km)

Heren:

 • 1 Goud:   Patrick Smit (580.1 km)
 • 2 Zilver:   Arie Cuppen (208.9 km)
 • 3 Brons:   Erwin Thimister (208.2 km)

Pupillen,  jongens:

 • 1 Goud:   Luca Thimister (30.9 km)

Medailles voor de hoogste gemiddelde snelheid over alle etappes heen:

Dames:

 • 1 Goud:   Mireille Baart (12.8 km/u)
 • 2 Zilver:  Joyce Penninkhof (10.9 km/u)
 • 3 Brons:  Esther Pothuis (10.6 km/u)

Heren:

 • 1 Goud:   Joep van der Zanden (12.2 km/u)
 • 2 Zilver:   Tycho Schol (11.8 km/u)
 • 3 Brons:   Johan van Ooijen (11.6 km/u)

Pupillen,  jongens:

 • 1 Goud:   Luca Thimister (5.3 km/u)

Update 7 – Olympic Challenge II

Update 7 – Olympic Challenge II

De finish van de Olympic Challenge komt in zicht. De mannen lopen in Hongarije en zijn bijna bij de buitenwijken van Boedapest. De vrouwen hebben Bratislava, Wenen en Praag gepasseerd en naderen nu Berlijn. De vrouwen hebben 1797.7 afgelegd in 189 uur, 25 minuten en 27 seconden. Inclusief bonus is de afstand 2604.9 km. De mannen hebben 1726.4 km in 174 uur, 36 minuten en 51 seconden gelopen. Als de bonus niet meegerekend wordt, hebben de mannen nog een kans om te winnen. Maar dan moeten ze de komende dagen nog een achterstand van ruim 70 km wegwerken. Het Olympische vuur dat we in Olympia hebben opgehaald en naar Wageningen brengen, werd in 1936 voor het eerst ontstoken en via een estafetteloop naar Berlijn gebracht.

Olympische Spelen Berlijn, 1936

In 1936 kwamen de Olympische Spelen in Berlijn in de greep van politiek en propaganda. Nazi-Duitsland deed er alles aan om via perfecte accommodaties, uitgekiende public relations, een nauwgezette organisatie en opmerkelijke sportprestaties de wereld van zijn filosofie en kracht te overtuigen.

Daar de nazi’s geen joden in hun sportploegen wilden opnemen, gingen er in tal van landen stemmen op om de Spelen te boycotten. Vooral in de VS streefde een sterke lobby dit doel na. Ook in Nederland was er zo’n stroming werkzaam. Maar ten slotte gingen vrijwel alle landen naar Berlijn. In Nederland zagen de Gymnastiek- en de Krachtsportbond van deelname af. De Voetbalbond deed dat eveneens, maar louter omdat men zich niet kon verenigen met de amateurbepalingen van het IOC.

Duitsland domineerde de Spelen, maar de overwinningen door atleten van andere landen lieten zien dat de nationaalsocialistische ideologie matig naar voren kwam. In het bijzonder gold dit voor de vier gouden medailles van de Amerikaan Jesse Owens. De Amerikaanse zwarte atleet was de ster van deze Spelen, waarmee hij de rassentheorieën van de nazi’s volledig te kijk zette. Hij won de 100 m, de 200 m, het verspringen en de 4 x 100 m estafette. Owens zei naderhand wel dat hij beter was behandeld in zijn korte periode in Duitsland, dan in zijn hele leven in de Verenigde Staten. Op de beide zwaarbezette sprintnummers 100m en 200m bezette de Nederlander Tinus Osendarp de derde plaats, wat hem de ‘titel’ van snelste blanke ter wereld opleverde.

(Bron: NOC*NSF, Wikipedia)

 

Update 6 – Olympic Challenge II

Update 6 – Olympic Challenge II

Het gaat snel met de Olympic Challenge. De mannen lopen in Hongarije en zijn vlak bij Boedapest. De vrouwen hebben Tsjechië verlaten en lopen nu in zuid Duitsland, op weg naar Berlijn. De vrouwen hebben 1708.9 km afgelegd in 179 uur, 1 minuut en 24 seconden. Inclusief bonus is de afstand 2476.2 km. De mannen hebben 1651.7 km in 166 uur, 43 minuten en 33 seconden gelopen. De mannen lopen wel sneller, maar de vrouwen lopen voorop, ook zonder bonus.

De voorsprong van de vrouwen is voor een deel te danken aan het afgelopen weekend. Toen heeft een groep Palleten een marathon gelopen in het warme zand tussen Ede en Otterlo. Gretha en Nina haalden samen ruim 87 km. Ook Arie heeft meegelopen, waardoor bij de mannen 44 km bijgeteld werd. Maar hij kon toch niet voorkomen dat de dames de heren hebben ingehaald.

 

Tsjechië op de Olympische Spelen

Tsjechië debuteerde op de Winterspelen van 1994. Twee jaar later, in 1996, kwam het voor het eerst uit op de Zomerspelen. Tot 1993 was Tsjechië onderdeel van Tsjechoslowakije en namen de Tsjechen tot en met 1992 deel aan de Spelen als lid van het Tsjechoslowaaks team.

In 2004, bij de Olympische Zomerspelen in Athene, haalde Roman Sebrle goud met 8893 punten bij de mannen tienkamp, een Olympisch record. Vera Pospisilová-Cechlová haalde brons bij het discuswerpen. In 2008 en 2012, bij de Olympische Zomerspelen in Peking en Londen, haalde Barbora Spotáková goud bij het speerwerpen.

Oostenrijk op de Olympische Spelen

Oostenrijk was een van de deelnemers op de eerste editie van de Zomerspelen in 1896. Uitgezonderd de editie van de Zomerspelen in 1920 was Oostenrijk present op alle edities van de Zomer- en Winterspelen. Bij de Olympische Zomerspelen van 2004 in Athene haalde Kate Allen voor Oostenrijk goud bij de triathlon. Medailles werden vaak gehaald bij onderdelen als zeilen en zwemmen. En bij de Winterspelen haalde Oostenrijk natuurlijk veel medailles bij alpineskiën, rodelen, Noordse combinatie en schansspringen.

(Bron: Wikipedia)

Update 5 – Olympic Challenge II

Update 5 – Olympic Challenge II

Vandaag zijn de vrouwen via Bratislava Wenen genaderd. De mannen verlaten Servië en komen in Roemenië aan. De vrouwen hebben 1362.9 (gecorrigeerd 1974.8 km) afgelegd, in 141 uur, 51 minuten en 57 seconden. Zonder bonus factor zijn de mannen 54 km verder: in een tijd van 144 uur, 16 minuten en 37 seconden hebben ze 1416.1 km afgelegd.

De vrouwen zijn via Roemenië naar Hongarije gelopen en bij Komárom (Slowaaks: Komárno) zijn ze de Donau overgestoken. Komárom is een grensstad aan de Donau en ligt deels in Hongarije, deels in Slowakije. Het Hongaarse deel ligt ten zuiden van de Donau. Komárom/Komárno ligt op de verbindingsroute tussen de hoofdsteden Praag, Bratislava en Boedapest, met de Komárombrug over de Donau als grensbrug. Midden op de brug is de grens. Op de Slowaakse zijde bevond zich tot december 2007 een grenspost. Daar werd iedereen gecontroleerd die vanuit Slowakije en Hongarije kwam.

Roemenië, Hongarije en Slowakije op de Olympische Spelen

Roemenië en Hongarije debuteerden beide op de Zomerspelen van 1900. Voor Roemenië was meest succesvolle jaar 1984, met de Olympische Zomerspelen in Los Angeles. Er werden 20 gouden, 16 zilveren en 17 bronzen medailles gehaald. Een bekende Roemeense turnster is Nadia Elena Comăneci (Onești, 12 november 1961), winnaar van vijf gouden medailles op de Olympische Spelen (1976 en 1980) en de eerste die een perfecte score van 10 punten behaalde tijdens een Olympische wedstrijd (op het onderdeel brug, 1976, in Montreal).

Hongarije heeft vanaf 1896 elke Olympiade meegedaan, behalve in 1920 en 1984. Het meest succesvolle jaar was 1952 (Olympische Zomerspelen in Helsinki) met 16 gouden, 10 zilveren en 16 bronzen medailles. Hongaarse sporters wonnen op recente Olympische Spelen onder meer medailles bij het kanoën, zwemmen, waterpolo schermen en schieten.

Slowakije doet vanaf 1996 mee aan de Olympische Spelen. Het land heeft veel gouden medailles gehaald bij de slalom bij het kanovaren. In 2016 (Rio de Janeiro) werd bij 50 km snelwandelen een gouden medaille gehaald door Matej Tóth.

(Bron: Wikipedia)

De ‘eerste’ volwassentraining is alweer geweest

Op 11 mei 2020 heeft de HIIT-groep de spits afgebeten. 12 deelnemers deden burpees, hurkzitten, scharen en allerlei andere ingewikkelde oefeningen. En dat allemaal op een eigen matje en met ruime afstand tussen de atleten. Het was in ieder geval weer lekker samen buiten sporten. De trainer kreeg nog een mooi boeket als dank voor de digitale trainingen in de afgelopen periode.

Bingo!

Maria heeft als enige de Bingokaart van trainer Erwin ingeleverd. En wat voor een. Supergoed gedaan!

Loopblog 10 mei

Van de week heb ik nog een paar keer op het blog van de club gekeken. Het lijkt wel of ik de enige langeafstandloper ben. Ik had gehoopt dat ook anderen hun ervaringen zouden delen. Graag had ik gelezen hoe Ben loopt in het Arnhemse, hoe Hans en anderen in het Binnenveld lopen te genieten van het lopen en de weidevogels en hoe het Bert vergaat in Portugal. Helaas, het mocht niet zo zijn.

Vorige week zondag liep ik als een dweil en daar heb ik ook maar geen verslag van gemaakt.

Vandaag ben ik naar de Sijsselt gegaan. Ondanks dat op de radio gezegd was dat het zonnig zou worden, was het bewolkt. Vanaf de parkeerplaats aan de Nieuwe Kazernelaan het bos in. Het eerste stukje moest ik laveren tussen kuilen en zandhopen, want er wordt daar gewerkt aan iets ondergronds. Vandaar langs het voormalige kazerneterrein richting station Ede-Wageningen. Aan het einde van dat pad linksaf. Vanaf hier steeds maar rechtdoor, parallel aan het spoor naar Arnhem.

Langs dit pad ben ik een keer een wild zwijn tegen gekomen met vijf jongen van het jaar daarvoor. Ik was met mijn hondjes en in een keer gingen bij beide dieren de oren omhoog en de koppen naar links. Ik stopte en liep twee passen terug. Onder een den zag ik moeder zwijn. Zij ging ervandoor en de vijf kleintjes er achteraan. Verderop langs hetzelfde pad stonden op een avond twee reeën op een paar meter afstand naar mij te kijken. Maar vandaag was het er, op een enkele wandelaar na, rustig.

Dit pad loopt dood tegen de A12 aan. Daar liep ik een stukje langs en daarna ging het linksaf en met een boog weer terug. Hier de keuze tussen het betonnen fietspad en een semiverharde weg. Eerst ging ik het fietspad op, maar na een aantal ontmoetingen met groepjes racefietsers, wandelaars en fietsende echtparen koos ik toch maar voor de bredere weg.

En vlak voor mijn voeten stak ineens een konijntje het pad over. Ik liep door over het Galgenbergje en bijna aan het eind van het bos ging ik rechtsaf een laatste onverhard pad in. Ondertussen was de zon door de wolken gebroken. Ik liep het pad uit, stak de weg over en liep langs de Koning Davidschool. Daar moest ik toch even het Meester Arieplein op. Vandaag kon het nog. Morgen mag het niet meer. Vandaar naar de Arnhemseweg en door het dorp weer naar huis.

Het liep lekker vandaag en dat geeft de burger moed.

Gelukkig gaan we van de week weer in Wageningen trainen.

Update 4 – Olympic Challenge II

Update 4 – Olympic Challenge II

Vandaag lopen de vrouwen in Servië, de mannen in Bulgarije, vlak bij Sofia. De vrouwen hebben 969.4 km (gecorrigeerd 1404.7 km) afgelegd, in 100 uur, 40 minuten en 15 seconden. Zonder bonus factor zijn de mannen net 2 km verder: in een tijd van 99 uur, 6 minuten en 4 seconden hebben ze 971.3 km afgelegd.

De vrouwen zijn de Donau overgestoken met de pont van Ram naar Stara Palanka. De pont is niet zo stevig als de pont bij Lexkesveer, maar dankzij het goede weer zijn ze heelhuids overgestoken.

Servië en de Olympische Spelen

Servië is een van de landen die deelneemt aan de Olympische Spelen. Servië debuteerde op de Zomerspelen van 1912. In 2010 nam het voor het eerst deel aan de Winterspelen.

Na de Eerste Wereldoorlog werd Servië onderdeel van Joegoslavië en namen de Serviërs van 1920 tot en met 2002 deel aan de Spelen als lid van het Joegoslavisch team, met uitzondering van 1992 toen de Joegoslaven als onafhankelijke deelnemers deelnamen. Van 2003 tot en met 2006 was het land onderdeel van Servië en Montenegro. De Serviërs namen in 2004 en 2006 deel als lid van het olympisch team van Servië en Montenegro. In 2016 nam Servië voor de vierde keer deel aan de Zomerspelen, in 2018 voor de derde keer aan de Winterspelen.

Van de jaren dat Servië als onafhankelijk land deelnam, was 2016 (Rio de Janeiro) het meest succesvolle jaar. Er werden 2 gouden, 4 zilveren en 2 bronzen medailles gehaald, o.a. een bronzen medaille voor Ivana Spanovic bij het verspringen. Andere sporten waarbij medailles werden gehaald waren: basketbal, kanovaren, taekwondo, volleybal en goud bij waterpolo en worstelen. Een bekende Serviër is de tennisser Novak Djokovic, die in 2008 een bronzen medaille haalde bij het mannen enkelspel.

(Bron: Wikipedia)

Update 3 – Olympic Challenge II

Update 3 – Olympic Challenge II

Vandaag lopen de vrouwen bij Sofia in Bulgarije. De vrouwen hebben 706.2 km (gecorrigeerd 1023.3 km) afgelegd, in 72 uur, 7 minuten en 42 seconden. De mannen zijn aan een inhaalrace bezig: in bijna dezelfde tijd van 72 uur, 6 minuten en 57 seconden hebben ze 712.9 km afgelegd.

Geschiedenis Sofia

De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. Het kwam in 29 v Chr. in Romeinse handen. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden haar Sredets (= Serdica) en doopten haar in 1376 om tot Sofia, naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later kwam de stad toe aan het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden er bijna vijf eeuwen blijven. In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het moderne Bulgarije.

Bulgarije en de Olympische Spelen

Bulgarije was present op de eerste editie van de Zomerspelen in 1896, waarbij één gymnast namens dit land deelnam: Charles Champaud. De disciplines waar hij op uitkam waren brug, paard voltige en sprong. De resultaten zijn onbekend. Champaud, een Zwitsers gymnastiekleraar die in Sofia woonde, wordt ook vaak gezien als Zwitsers deelnemer.

Daarna heeft Bulgarije deelgenomen aan de Zomerspelen vanaf 1924 en aan de Winterspelen vanaf 1936. Het meest succesvolle jaar was 1980, met 8 gouden, 16 zilveren en 17 bronzen medailles bij de Zomerspelen in Moskou en een bronzen medaille bij de Winterspelen in Lake Placid (langlaufen). Bij de Zomerspelen werd o.a. zilver gehaald door Mariya Petkova bij het discuswerpen en Peta Petrov haalde brons op de 100m sprint. De sporten waar gouden medailles werden gehaald, waren: gewichtheffen, boksen, kanovaren, turnen en worstelen.

(Bron: Wikipedia)