Wedstrijden pupillen

Data en inschrijven Athletics Champs

In principe doen alle A- en B-pupillen zeker twee keer per jaar mee met de stedenwedstrijden. Er is namelijk veel te leren op deze wedstrijden: clubgevoel, teamgenoten aanmoedigen, het overkomen van drempelvrees en/of het leren omgaan met teleurstellingen. Daar zijn dit de ideale dagen voor. Voor mini- en C-pupillen stimuleren wij dat zij meedoen aan de baanwedstrijden. De wedstrijden beginnen om 11 uur en zijn om 14 uur afgelopen. Voor 2023 zijn de dagen:

 • 22 april
 • 13 mei
 • 17 juni
 • 23 september

Inschrijving vindt bij de wedstrijdsecretaris-uit pupillen plaats en niet op atletiek.nu.

Wat is Athletics Champs?

De stedenwedstrijden Athletics Champs zijn anders dan de volwassen atletiek op de volgende punten:

 1. De kinderen zijn ongeveer 3 uur (inclusief pauze) aan het sporten en blijven daarbinnen bezig. Het is vergelijkbaar met een lange training. Dus niet 1x sprinten en dan een uur vrij, maar tijdens 20 minuten zo vaak mogelijk een sprintje trekken als jij wilt (en je aan de beurt bent). Of niet drie keer balwerpen, maar tot de tijd op is. Bij hoog en hurkhoog (verspringen over een soort horde) zijn de latten snel herstelbaar. Je mag binnen de tijd telkens opnieuw proberen, ook al heb je de lat 3x afgesprongen. Ze doen 7-8 onderdelen.
 2. Speelsere onderdelen. Hurkhoog is een onderdeel waar kinderen gestimuleerd worden om omhoog af te zetten. Er is ook een speelsere vorm van polsstokspringen, namelijk polstokverspringen in de zandbak. Oudere pupillen hebben een oefendiscus (met een gat erin) en topper is natuurlijk het vortexwerpen of raketwerpen. Kogel doen de jongere pupillen niet, maar ze stoten met een kleine zware bal. Er zijn verschillende estafettevormen en aan het eind is er altijd een 4- of 6-minutenloop. Hierin starten kinderen aan beide kanten van de baan, en is er dus niemand 'laatste'.
 3. Je bent met je team. Je blijft bij elkaar, doet dezelfde onderdelen en hebt tegelijkertijd pauze. De beste prestaties bij elk onderdeel tellen telkens mee voor het resultaat van het team. Maar de prestatie van het team worden door iedereen gevierd. Omdat elk team in een poule met maar 3 andere teams zit, is het vrij makkelijk om een voor kinderen leuk resultaat te halen.
 4. Het gaat om atletiek leren. Het gaat niet om wereldrecords. Het gaat erom de kinderen bezig te houden. We gaan dus niet heel precies alles opmeten. Ook helpen ouders mee bij het oproepen, klaarzetten, meten en opschrijven. Maar, ook al hebben ze geen jurydiploma, alle ouders doen wel hun best om eerlijk op te meten.

De instructiekaarten voor de onderdelen van Athletics Champs staan hier. Dat geeft alvast een beeld. Bovendien organiseren wij elk jaar rond half maart een oefenwedstrijd grotendeels tijdens de training.

Wat is een stedenwedstrijd?

Een stedenwedstrijd is van oudsher een soort wedstrijd waarbij je als team allemaal dezelfde onderdelen doet. Per wedstrijd is er een resultaat per ploeg. De wedstrijd is in verschillende plaatsen en aan het eind is er een 'finale' voor teams. Wij doen dus mee aan de stedenwedstrijden Athletics Champs, er zijn ook nog verenigingen die liever de oude stijl aanhouden, hoewel steeds meer gemengd met AC.

Communicatie rond een stedenwedstrijd / tijden

De week voor de stedenwedstrijd wordt de teamindeling, het chronoloog (het tijdschema) en het rij- en juryschema rondgestuurd. De dagen zelf beginnen om 11 uur. We zijn er 45 minuten van te voren aanwezig. Op die manier kan iedereen zijn startnummer opspelden, de juryvergadering bezoeken, opwarmen en hebben we rustig te tijd de baan te verkennen. Het einde is rond 14 uur. We sturen een appje wanneer de auto's weer vertrekken naar Wageningen (indien van toepassing). Dan kunnen de kinderen op tijd opgehaald worden van de Bongerd.

Limieten en medaille

Naast het ploegresultaat per wedstrijd, is er voor de atleten zelf ook een uitdaging over het hele seizoen. In dit geval gaat het er om of je aan het eind bepaalde bronzen, zilveren of gouden limieten hebt gehaald per onderdeel. Heb je bijvoorbeeld voldoende zilveren limieten gehaald, dan krijg je een zilveren deelnemersmedaille. Er zijn vier wedstrijden met twee programma's. Je moet dan in ieder geval wel aan twee wedstrijden met een verschillend programma hebben meegedaan. De standaard deelnemersmedaille zonder extra kleurtje krijg je als je minimaal twee keer hebt meegedaan (inclusief finale).

Medailleregels voor de C (mini)- & B-Pupillen:

 • Gouden medaille: minimaal 5 x goud en de overige prestaties ten minste zilver
 • Zilveren medaille: minimaal 5 x goud of zilver en de overige prestaties ten minste brons
 • Bronzen medaille: minimaal 5 x brons
 • Deelnamemedaille: alle andere gevallen, bij deelname aan minimaal 2 wedstrijden
 • Voor de C- en B-pupillen zijn er per atleet maximaal 2 “wildcards” toe te passen voor de zilveren en gouden medaille

Medailleregels voor de A-Pupillen:

 • Gouden medaille: minimaal 6 x goud en de overige prestaties ten minste zilver
 • Zilveren medaille: minimaal 6 x goud of zilver en de overige prestaties ten minste brons
 • Bronzen medaille: minimaal 6 x brons
 • Deelnamemedaille: alle andere gevallen, bij deelname aan minimaal 2 wedstrijden
 • Voor de A-pupillen is er maximaal 1 “wildcard” per atleet beschikbaar voor de zilveren en gouden medaille

Aanvullingen

 • Als aan onderdelen vaker is deelgenomen telt het beste resultaat.
 • Indien op een onderdeel geen uitslag wordt gehaald, betekent dit dat niet aan een bronzen limiet is voldaan.
 • Bij tijdregistratie wordt de uitslag met de hand afgerond op 1 decimaal, en dit wordt ook gebruikt voor het bepalen van de behaalde limieten.
 • Om te voorkomen dat een minder goed resultaat op slechts 1 onderdeel de "kleur" van de medaille sterk (nadelig) beïnvloedt, geldt de volgende "wildcard" regeling: Om in aanmerking te komen voor een zilveren of gouden medaille, is het toegestaan dat er voor de A-pupillen op 1 onderdeel of voor de C- en B-pupillen op maximaal 2 onderdelen een resultaat is behaald dat niet aan de eerder genoemde medailleregels voldoet, mits het minimaal aantal zilveren respectievelijk gouden resultaten nog steeds behaald is en er op alle onderdelen een resultaat is behaald.

De medailles worden zo snel mogelijk na de laatste wedstrijd aangevraagd en uitgedeeld. Een van de ouders van de pupillen houdt de prestaties digitaal bij en stelt de einduitslag op (waarvoor dank).

Waarom zou ik (mijn kind) meedoen?

Het is leuk. Het is ook nog eens een laagdrempelige manier om met wedstrijden te beginnen. Je leert ook je atletiekgenoten nog eens beter kennen en dat werkt weer lekker mee bij het pupillenweekend. Opeens begrijp je ook waarom je nu eigenlijk traint. Die medaille helpt vaak ook wel bij jongere pupillen. Hadden we al gezegd dat het gewoon leuk is?

Teamindeling

Er zitten altijd mensen van je eigen trainingsgroep bij je in het team. In principe zijn de teams gekoppeld aan de leeftijdscategorie en blijven ze gedurende het jaar gelijk.

Kledingadvies

Bij wedstrijden dragen we ons clubtenue: een groenwit hemd en een zwarte broek. Heb je nog geen clubtenue, vraag eens rond voor een tweedehands shirtje (bijvoorbeeld in de appgroep) of ga naar Runnersworld Ede (Kuipersplein) om een nieuwe te kopen  (in de orde grootte 30 euro).

In de praktijk lopen de kinderen bijna de hele dag in een legging/tight zonder overbroek (die trekt namelijk lastig aan en uit en ze zijn continue bezig). Bij nat weer echt een softshell/regenjas meegeven en een warme trui. Droge sokken wil ook wel eens fijn zijn.

Tips

 • Schrijf in alle kleren en schoenen de naam, of plak er een naamsticker in. Dit geldt ook voor bidons, etensbakjes, tassen, boekjes, etc.
 • Geef niet of weinig snoep mee, maar eventueel wel een euro voor een waterijsje na afloop. Tomaatjes, komkommer, dadels, nootjes zijn goede alternatieven.
 • Geef water in een eigen fles mee en geen drinkpakjes met veel suiker.
 • Verzamel veiligheidsspelden in een bakje, en neem dat bakje mee naar wedstrijden.
 • In ieder geval bij metersmaken en de estafettes mogen van de Atletiekunie geen spikes gedragen worden. Over het algemeen levert het gebruik van spikes bij pupillen ook weinig op.
 • Vergeet de anti-zonnebrand niet.
 • Kom ook een keertje kijken/meehelpen.

Contactouders

Contactouders dragen bij aan de organisatie door de juryindeling te maken en rijschema's te maken. De contactouders ontvangen op tijd de deelnemers per wedstrijd en maken de definitieve indeling met de juryleden en chauffeurs. Er is per jaar een contactouder voor de A's nodig en een voor de BCmini. De contactouder hoeft niet per se mee naar een wedstrijd.

Rijden en jureren

Per team zijn er minimaal 2, maar liefst 3, juryleden nodig die de hele tijd bij het team blijven en de prestaties opmeten en noteren. Ook helpen ze desgewenst met het materiaal heen en weer brengen en dergelijke. De organiserende organisatie stelt so wie so minimaal 2 eigen juryleden per team verplicht. Je helpt als jury altijd mee bij je eigen kind of bij een van je eigen kinderen. De contactouders maken de indeling van wie bij welke ploeg meegaat.

Ons doel is altijd een ervaren begeleider (hoofdjury/ploegleider) mee te sturen. Daarnaast zijn er enkele trainers aanwezig bij de wedstrijd, zodat van daaruit iemand snel bijgeschoold kan worden.

Het is handig als de juryleden ook gelijk kunnen rijden, zodat we efficiënt de auto's en ouders kunnen inzetten.  N.B. Als je niet kunt meehelpen en/of rijden, laat het geen belemmering zijn om je kind mee te laten doen!

Wedstrijd-uit pupillen

Mail de wedstrijd-uit bij bijzonderheden.