Pupillen

Stedenwedstrijden pupillen

Data Athletics Champs

Ook in 2019 doen we met alle pupillen weer mee met de stedenwedstrijd Athletics Champs. De data en locaties zijn:

 • zaterdag 6 april Arnhem
 • zaterdag 25 mei Aalten
 • zaterdag 15 juni Deventer
 • zaterdag 14 september Veenendaal

Inschrijven kan vanaf  16 maart op de website. Kan je kind echt niet meedoen, meld je dan even af bij Welmoed (wedstrijdsecretaris-uit pupillen). Dat is voor ons fijn om te weten.

Wat is Athletics Champs?

De stedenwedstrijden Athletics Champs zijn anders dan de volwassen atletiek op de volgende punten:

 1. De kinderen zijn ongeveer 3 uur (inclusief pauze) aan het sporten en blijven daarbinnen bezig. Dus niet 1x sprinten en dan een uur vrij, maar tijdens 20 minuten zo vaak mogelijk een sprintje trekken als jij wilt (en je aan de beurt bent). Of niet drie keer balwerpen, maar tot de tijd op is. Bij hoog en hurkhoog (verspringen over een soort horde) zijn de latten snel herstelbaar. Je mag binnen de tijd telkens opnieuw proberen, ook al heb je de lat 3x afgesprongen. Ze doen dus ook iets van 7-8 onderdelen.
 2. Speelsere onderdelen. Hurkhoog is een onderdeel waar kinderen gestimuleerd worden om omhoog af te zetten. Er is ook een speelsere vorm van polsstokspringen, namelijk polstokverspringen in de zandbak. Oudere pupillen hebben een oefendiscus (met een gat erin) en topper is natuurlijk het vortexwerpen of raketwerpen. Kogel doen de jongere pupillen niet, maar ze stoten met een kleine zware bal. Er zijn verschillende estafettevormen en aan het eind is er altijd een 4- of 6-minutenloop. Hierin starten kinderen aan beide kanten van de baan, en is er dus niemand 'laatste'.
 3. Je bent met je team. Je blijft bij elkaar, doet dezelfde onderdelen en hebt tegelijkertijd pauze. De beste prestaties bij elk onderdeel tellen telkens mee voor het resultaat van het team. Maar de prestatie van het team worden door iedereen gevierd. Omdat elk team in een poule met maar 3 andere teams zit, is het vrij makkelijk om een voor kinderen leuk resultaat te halen.
 4. Het gaat om atletiek leren. Het gaat niet om wereldrecords. Het gaat erom de kinderen bezig te houden. We gaan dus niet heel precies alles opmeten. Ook helpen ouders mee bij het oproepen, klaarzetten, meten en opschrijven. Maar, ook al hebben ze geen jurydiploma, alle ouders doen wel hun best om eerlijk op te meten.

De instructiekaarten voor de onderdelen van Athletics Champs staan hier. Dat geeft alvast een beeld.

Wat is een stedenwedstrijd?

Een stedenwedstrijd is van oudsher een soort wedstrijd waarbij je als team allemaal dezelfde onderdelen doet. Per wedstrijd is er een resultaat per ploeg. De wedstrijd is in verschillende plaatsen en aan het eind is er een 'finale' voor teams. Wij doen dus mee aan de stedenwedstrijden Athletics Champs, er zijn ook nog verenigingen die liever de oude stijl aanhouden.

Limieten en medaille

Voor de atleten zelf is er ook een uitdaging. In dit geval gaat het er om of je aan het eind bepaalde bronzen, zilveren of gouden limieten hebt gehaald per onderdeel. Heb je bijvoorbeeld voldoende zilveren limieten gehaald, dan krijg je een zilveren deelnemersmedaille. De deelnemersmedaille krijg je als je minimaal 2x hebt meegedaan (inclusief finale).

Medailleregels voor de C (mini)- & B-Pupillen:
- Gouden medaille: minimaal 5 x goud en de overige prestaties ten minste zilver
- Zilveren medaille: minimaal 5 x goud of zilver en de overige prestaties ten minste brons
- Bronzen medaille: minimaal 5 x brons
- Deelnamemedaille: alle andere gevallen, bij deelname aan minimaal 2 wedstrijden
- Voor de C- en B-pupillen zijn er per atleet maximaal 2 “wildcards” toe te passen (als minimaal de eerste vereiste is gehaald)

Medailleregels voor de A-Pupillen:
- Gouden medaille: minimaal 6 x goud en de overige prestaties ten minste zilver
- Zilveren medaille: minimaal 6 x goud of zilver en de overige prestaties ten minste brons
- Bronzen medaille: minimaal 6 x brons
- Deelnamemedaille: alle andere gevallen, bij deelname aan minimaal 2 wedstrijden
- Voor de A-pupillen is er maximaal 1 “wildcard” per atleet beschikbaar (als minimaal de eerste vereiste is gehaald)

De medailles worden zo snel mogelijk na de laatste wedstrijd aangevraagd en uitgedeeld.

Waarom zou ik (mijn kind) meedoen?

Het is leuk. Het is ook nog eens een laagdrempelige manier om met wedstrijden te beginnen. Je leert ook je atletiekgenoten nog eens beter kennen en dat werkt weer lekker mee bij het pupillenweekend. Opeens begrijp je ook waarom je nu eigenlijk traint. Die medaille helpt vaak ook wel bij jongere pupillen. Hadden we al gezegd dat het gewoon leuk is?

Aanmelden/afmelden voor wedstrijden 2, 3 en 4?

Inmiddels is iedereen ingeschreven of afgemeld. Mocht er toch wat veranderen, geef dit op tijd aan bij Welmoed (via mail), uiterlijk 2 weken  voor de wedstrijd. Doe dit ook echt op tijd, voor jou zijn er geen directe kosten, maar de vereniging betaalt per wedstrijd 3,50 per ingeschreven kind.

Teamindeling

Er zitten altijd mensen van je eigen trainingsgroep bij je in het team. In principe zijn de teams gekoppeld aan de leeftijdscategorie en blijven ze gedurende het jaar gelijk. In enkele teams nemen we atleten van Arena op. Zij gaan ook met ons mee op pupillenkamp, dus we kennen ze.

Kledingadvies

Bij wedstrijden dragen we ons clubtenue: een groenwit hemd en een zwarte broek. Heb je nog geen clubtenue, vraag eens rond voor een tweedehands shirtje (bijvoorbeeld in de appgroep) of ga naar Runnersworld Ede (Kuipersplein) om een nieuwe te kopen  (24,95 euro voor de hemdjes, 27,50 voor de topjes).

In de praktijk lopen de kinderen bijna de hele dag in een legging/tight zonder overbroek (die trekt namelijk lastig aan en uit en ze zijn continue bezig). Bij nat weer echt een softshell/regenjas meegeven en een warme trui. Droge sokken wil ook wel eens fijn zijn.

Tips

 • Schrijf in alle kleren en schoenen de naam, of plak er een naamsticker in. Dit geldt ook voor bidons, etensbakjes, tassen, boekjes, etc.
 • Geef niet of weinig snoep mee, maar eventueel wel een euro voor een waterijsje na afloop. Tomaatjes, komkommer, dadels, nootjes zijn goede alternatieven.
 • Geef water in een eigen fles mee en geen drinkpakjes met veel suiker.
 • Verzamel veiligheidsspelden in een bakje, en neem dat bakje mee naar wedstrijden.
 • In ieder geval bij metersmaken en de estafettes mogen van de Atletiekunie geen spikes gedragen worden. Over het algemeen levert het gebruik van spikes bij pupillen ook weinig op.
 • Vergeet de anti-zonnebrand niet.
 • Kom ook een keertje kijken/meehelpen.

Contactouders

De contactouders zijn:

 • Paul van Genuchten voor de A-pupillen,
 • Rogier Muller voor de B-pupillen en
 • Fen de Groot voor de C/mini-pupillen.

Zij communiceren met de ouders, zullen de rij-indeling maken en de ouders aan teams toewijzen. Aan- en afmelden voor de wedstrijd gaat via de wedstrijdsecretaris.

Rijden en jureren

Per team zijn er zo'n 3 juryleden nodig die de hele tijd bij het team blijven en de prestaties opmeten en noteren. Ook helpen ze desgewenst met het materiaal heen en weer brengen en dergelijke. De organiserende organisatie stelt so wie so minimaal 2 eigen juryleden per team verplicht.

Ons doel is altijd een ervaren begeleider (hoofdjury/ploegleider) mee te sturen. Daarnaast zijn er enkele trainers aanwezig bij de wedstrijd, zodat van daaruit iemand snel bijgeschoold kan worden.

Het is handig als de juryleden ook gelijk kunnen rijden, zodat we efficiënt de auto's en ouders kunnen inzetten.  N.B. Als je niet kunt meehelpen en/of rijden, laat het geen belemmering zijn om je kind mee te laten doen!

Wedstrijd-uit pupillen

Welmoed Soepboer regelt dit jaar de aanmelding bij atletiek.nu. Mail haar bij bijzonderheden.