Over Pallas ’67

Voor de Engelse versie:

Atletiekvereniging Pallas ’67

 

Proeftraining en lid worden?

Wil jij lid worden bij Pallas '67? Hier lees je alles over onze club. Voor (ouders van) jeugdleden wijzen we ook graag naar de jeugdpagina die meer specifiek op de jeugdtrainingen ingaat. Als je mee wil gaan doen aan de trainingen van Pallas '67, dan kun je maximaal 4 keer vrijblijvend op proef meetrainen:

 • Volwassenen: het is goed om een mailtje te sturen voorafgaande aan een nieuwe training, voor het geval er een afwijkende startlocatie is of iets dergelijks. Voor hardlooptraining kan dat via dit adres . Graag aangegeven om welke training het precies gaat, deze mail wordt doorgestuurd. Kijk op het trainingsrooster voor plaats en tijdstip. Je mag proeftrainen bij verschillende groepen. N.B. de duurlooptrainingen in de ochtend zijn minder geschikt voor proeftrainingen. Voor technisch, hiit en bootcamp kan dat via dit adres ;
 • Jeugd: kinderen in pupillenleeftijd (tot oktober van het jaar dat je 11 wordt) moeten verplicht aangemeld worden voorafgaande aan de eerste proeftraining, zodat wij contactgegevens hebben in geval van nood (blessure, etc.). Stuur een mailtje met naam, geboortejaar, (nood)telefoonnummer en wanneer je kind gaat meetrainen. Je ontvangt dan aanvullende informatie, onder meer over de startlocatie van de training op de baan. Ook voor de oudere jeugd kun je hier naar toe mailen, zodat de trainer op de hoogte is en je weet waar je moet zijn.
 • Heb je besloten om lid te worden, meld je dan online aan via het formulier op deze website.

Even voorstellen

AV Pallas '67 is een van de twee atletiekverenigingen in Wageningen en telt vijfhonderd leden. Onze vereniging is op 1 april 1967 opgericht en aangesloten bij de Atletiekunie. Wij staan open voor leden van ongeveer 5 jaar en ouder. Wij bieden zo breed mogelijk atletiek aan, van (duur)lopen tot alle technische nummers en conditietraining (bootcamp, HIIT). Daarmee hebben we zowel recreatief ingestelde sporters als meer wedstrijdgerichte sporters in onze gelederen. Ook doen wij bijvoorbeeld met verschillende groepen mee aan de teamcompetitie's van de Atletiekunie, aan individuele baanwedstrijden, aan vele wegwedstrijden van trimloop tot marathon, en aan cross- en trailwedstrijden. Wij trainen op de kunststofbaan, in Wageningen en in het bos. Sinds 1 april 2016 is ons zelfgebouwde clubhuis geopend.

Waarom trainen bij Pallas?

Wij vinden dat je plezier moet beleven aan atletiek, aan de training en aan evenementen. Wij houden van de sfeer op de trainingen op de baan en in het bos. In het clubhuis praten we na de training nog vaak na. Ook buiten de trainingen organiseren commissies of de trainingsgroepen activiteiten. Veel trainingsgroepen doen mee aan hardloopevenementen of baanwedstrijden.

Ons uitgangspunt is dat als je eenmaal plezier beleeft aan de trainingen, de prestaties vanzelf volgen. Wij vinden het aanbieden van wedstrijden en lopen en het stimuleren van meedoen dan ook belangrijk. Daarbij gaat het om het plezier en het halen van je eigen doelen, niet om het winnen.

Trainingen

Pallas '67 heeft bijna 50 gekwalificeerde trainers die zowel jeugd als volwassenen training geven. De trainingen bij de volwassenen zijn in diverse categorieën te verdelen:

 1. Technische trainingen: Op dins- en donderdagavond worden de sprintnummers (t/m 400m) getraind en verder werp- en springonderdelen.
 2. Baantrainingen: Op dins- en donderdagavond trainen deze groepen op of vanaf de atletiekbaan op de Bongerd en omvatten onder meer middellange afstand (800 – 1500 m), lange afstand (vanaf 3 km) en marathon. De groepen verschillen naast afstand ook in intensiteit.
 3. Bos- en duurlooptrainingen: De bosgroep verzamelt op zaterdagochtend in het bos om daar te trainen. Duurloopgroepen trainen op woensdag- en zondagochtend op diverse plaatsen.
 4. Bootcamp voor complete conditietraining en een HIIT (Hoge Intensiteit Interval
  Training).

De jeugd traint altijd brede atletiek, en zal zich vanaf ongeveer 16 jaar meer specialiseren. Voor een verdere beschrijving van het trainingsaanbod, kijk je hier. Het complete rooster met trainers en locaties staat hier. Belangrijk: let vanwege je eigen veiligheid en die van anderen, ook op de naleving van het Veiligheidsplan en andere regels. Je wil immers geen discus op je hoofd of een speer door je lijf.

Leeftijdsindeling

Hieronder staat de leeftijdscategorieën (per geboortejaar) die de Atletiekunie hanteert. Een (jeugd)lid gaat officieel per 1 november van het jaar, bij de start van het indoorseizoen, door naar de nieuwe categorie.

 • Pupillen of U8 t/m U12: vanaf 5/6 jaar tot en met het jaar dat je 11 wordt
 • Junioren of U14 t/m U20: vanaf het jaar dat je 11 wordt tot het jaar dat je 19 wordt
 • Senioren: jaar dat je 20 wordt tot je verjaardag dat je 35 wordt, met wedstrijdlicentie
 • Masters: 35 jaar en ouder, met wedstrijdlicentie. Je wordt gelijk master op de dag dat je 35 wordt, en vervolgens stijg je elke 5 jaar op je verjaardag een categorie
 • Recreanten: jaar dat je 20 wordt en ouder, zonder wedstrijdlicentie

Een wedstrijdlicentie is nodig om aan officiële wedstrijden van de Atletiekunie mee te doen. Meer informatie over de wedstrijdlicentie is te vinden op de website van de Atletiekunie.

Wedstrijden

Iedere atleet kan meedoen met georganiseerde wedstrijden, maar niet elke wedstrijd is toegankelijk voor elke atleet. Atleten met een wedstrijdlicentie kunnen bijvoorbeeld meedoen meedoen met:

 • Competitiewedstrijden op de baan (clubcompetities tegen andere verenigingen). Deze competitie is voor de technische spring- en werpnummers, hordenlopen, diverse sprintafstanden, estafettes en middenlangeafstand (tot 5000 meter). In onderling overleg wordt een opstelling gemaakt. De vereniging betaalt de inschrijfkosten.
 • Baanwedstrijden (tot en met 10 kilometer). De wedstrijdkalender staat op atletiek.nu. Daar kun je je opgeven en betalen. Pallas organiseert drie baanwedstrijden per jaar (Track meetings).

Wedstrijden waar iedereen aan mee kan doen zijn bijvoorbeeld het door ons medegeorganiseerde Bos-Vallei-Crosscircuit (BVC-circuit). Bij de Track Meetings in Wageningen is altijd een loopnummer voor atleten zonder licentie. Daarnaast zijn er verschillende loopjes te vinden via hardlopen.nl.

Clubkleding

Op alle officiële Atletiekuniewedstrijden, zoals competitiewedstrijden, NK's en sommige door de atletiekvereniging georganiseerde wedstrijden, moeten de atleten het officiële clubtenue dragen. Daarnaast stimuleren wij dat voor alle andere wedstrijden ook. Voor onze vereniging bestaat het tenue uit een groenwit singlet of topje met daarop het Pallaslogo, en een zwarte broek.

Er is een ook een groen T-shirt (van synthetisch materiaal) beschikbaar met Pallaslogo. Het dragen ervan vergroot de herkenbaarheid en saamhorigheid met medeclubgenoten.
Meer informatie over clubkleding staat hier.

 

 

Overzicht contributies 2024

De jaarlijkse financiële contributie hangt af van de leeftijdscategorie en het soort lidmaatschap van de vereniging. De contributie geldt voor een kalenderjaar. Bij aanmelding betaal je in het eerste jaar alleen voor de resterende maanden van het kalenderjaar. Dus als je in november lid wordt, dan betaal je alleen voor november en december.

Mocht je je lidmaatschap op willen zeggen, dan moet je dit doen voor 1 december van het lopende jaar door contact op te nemen met de ledenadministratie <ledenadministratie(at)pallas67.nl>.

Hieronder een overzicht van de betreffende bedragen:

wedstrijdlidmaatschap *
pupil € 125
junior € 125
senior/master € 167
andere lidmaatschappen
recreant € 140
boslid €   75
ASS-lid € 140
donateur €   25 (minimum)
éénmalige inschrijfkosten €     5

* Inclusief wedstrijdlicentie: een licentie van de Atletiekunie die je het recht geeft om deel te nemen aan officiële Atletiekuniewedstrijden.

Hierbij de volgende aandachtspunten:

 • Nieuwe leden betalen éénmalig € 5,00 aan inschrijfkosten. Vrijwilligers maken geen gebruik van trainingsfaciliteiten en betalen geen contributie.
 • Een deel van de contributie wordt door Pallas '67 afgedragen aan de Atletiekunie: (a) contributie Atletiekunie, (b) wedstrijdlicentie, en (c) éénmalige inschrijfkosten.
 • Bij aanmelding betaal je alleen voor de maanden die nog te gaan zijn in het jaar. Dus als je in november lid wordt, dan betaal je alleen maar voor de maanden november en december. Voor het Atletiekunie-gedeelte (ca. 20% van het jaarbedrag) geldt de regeling van de Atletiekunie: bij aanmelding in januari t/m september geen korting; bij aanmelding in oktober t/m december: 75% korting. Per 1 januari van het volgende jaar wordt de volledige jaarcontributie betaald.
 • De gemeente Wageningen vindt het belangrijk dat ook inwoners met een laag inkomen kunnen sporten en uitgaan. Daarom heeft de gemeente het "Ik doe mee"-fonds. Met dit fonds kunt u per volwassene tot € 150 per jaar vergoed krijgen voor het gebruik van diverse voorzieningen en per kind zelfs tot € 250 per jaar. Meer informatie door te klikken op het plaatje.
 • Ook de gemeente Renkum vindt het belangrijk dat inwoners met een laag inkomen kunnen sporten. Daarom heeft de gemeente Renkum de Gelrepas; die kan gebruikt worden om de contributie van Pallas '67 te betalen.
 • Pallas '67 vindt het belangrijk dat ook vluchtelingen (M/V) kunnen sporten en eens weg kunnen van hun locatie. Voor vluchtelingen die moeten rondkomen van leefgeld is er een mogelijkheid dat ze een bijdrage krijgen uit het Pallassteunfonds om mee te kunnen meetrainen. Het gaat om vluchtelingen die wat langer in Wageningen verblijven.
 • Opzegging van het lidmaatschap van het komende verenigingsjaar moet gebeuren vóór 1 december van het lopende jaar, bij de <ledenadministratie(at)pallas67.nl>. Er volgt geen (gedeeltelijke) restitutie van contributie na opzegging. U kunt eventueel aangeven dat u geen mail en ledenblad meer wilt ontvangen, anders gaat dat ook door tot het einde van het jaar.

Privacyverklaring Pallas '67

Op 25 mei 2018 is de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) ingegaan. De AVG heeft een aantal doelen: transparantie, doelbeperking, gegevensbeperking, juistheid, bewaarbeperking, verantwoording, integriteit en vertrouwelijkheid. In deze privacyverklaring is te vinden hoe Pallas '67 hier mee omgaat.

Waarom heten we Pallas?

Pallas Athene is de naam van een godin uit de Griekse mythologie. Zij was een dochter van de oppergod Zeus en waakte over de stad Athene. De Atheners vierden ter ere van haar talrijke feesten. Het bekendste feest, de Panathenaeën, keerde jaarlijks terug. Eén keer in de 4 jaar werd het heel groots gevierd met een week lang Spelen. Dit was een feest waarbij religieuze festiviteiten werden afgewisseld met wedstrijden, zoals met hardlopen en hoogspringen. Het feest begon midden in de nacht met een fakkelloop. Aan deze godin en haar band met fakkellopen heeft Pallas '67 haar naam aan te danken.

Pallas heeft veel historie met fakkellopen. Zo hadden we jaren lang een speciale band met de Fakkelloop op 4 mei. Sinds het Bevrijdingsvuur het hele jaar brandt, is onze inbreng voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette op 4 mei niet meer nodig. Maar sinds 2011 loopt een Pallasteam de Fakkelestafette Eindhoven-Wageningen in de nacht van 18 op 19 september. De route volgt de “Hells Highway”, dezelfde route die de geallieerden aflegden bij de bevrijding van het zuiden van Nederland tijdens Operatie Market Garden. Hierbij wordt het vuur, dat door fietsers uit Eindhoven in Bayeux (Normandië) is opgehaald, in estafettevorm naar Wageningen gebracht. Daarmee wordt het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei plein ververst.

 

About Pallas '67

Pallas '67, the track and field club for Wageningen and surroundings, is free for admission for everybody that wants to practise track and field. Whether you're a junior, senior or master, man or woman, recreational or competition minded, runner or more feeling towards throwing or jumping. This website is mostly in Dutch, but feel free to join us at our training sessions.

Pallas '67 was founded on April 1, 1967 and has a Atletiekunie membership. Most practices start at the tartan track of the University Sport centre ‘De Bongerd', Bornsesteeg 2, 6708 PE in Wageningen. Besides practices Pallas '67 also organises events at the track and in the forest.

Want to join us?

If you're not yet a member and you want to join practice, you can practise with us for 4 times, no strings attached.

 • Adults: Please send an email to this address . Please give us an indication which practice you want tot join. For sprint and field events, HIIT and bootcamp please mail to this address  ;
 • Kids and young adults: Kids in the age group 5-11 should sign up for the first introduction training, because we want to be able to reach parents in case of emergency. Mail name, year of birth, (emergency) telephone number, and the date the introduction starts. All other age groups can mail for more information as well.

Below a short description of the available groups, including the year(s) of birth for each group. Pupils: all track and field disciplines (Athletics Champs style).

 • U8; children of 5, 6 and that become 7 yrs old this calender year.
 • U9; children that become 8 yrs old this calender year.
 • U10; children that become 9 yrs old this calender year.
 • U12; children that become 10 and 11 yrs old this calender year.

Juniors: all track and field disciplines.

 • U14; teens of 12 and 13 yr old.
 • U16; teens of 14 and 15 yr old.
 • U18; teens of 16 and 17 yr old.
 • U20; teens of 18 and 19 yr old.

Adult groups:

 • Seniors: licensed adult, 20 yr - 35 yr old.
 • Masters: licensed adult, 35 yr and older.
 • Recreational: adults over 19 yrs old without license to compete.

Adult groups are running on trails, roads and track, bootcamp and technical disciplines.

 • Base group: beginners and restarting athletes
 • Middle group: recreational runners
 • Competition group < 15 km
 • Long distance competition group
 • Technical disciplines and sprint
 • Trail running group (Wednesday, Saturday & Sunday): recreational runners (these groups are not meant for introduction training sessions)
 • Bootcamp and HIIT: working on fitness using all the possibilities and materials the club has to offer

 

To become a member of Pallas '67, fill out this form on-line.

Yearly membership fees 2024

Category, option Membership fees (€)
U8-U20 € 125
ASS-group € 140
Seniors, masters en recreational members € 140
Trail running group members (bosgroep) €   75
Donators €   25
Competition licence for adults (optional) €   27

For U8-U20 a competition licence is obligatory, it is included in the membership fee. Adults can choose between a recreational Atletiekunie contribution or a competition licence. Every new member pays € 5,00 Atletiekunie registration costs.

Membership is always for a full year (January, 1st till December, 31). Termination of membership for next year: before December, 1st of the current year via <ledenadministratie(at)pallas67.nl>.