Medailleregen op de NK-Masters in Gouda

Medailleregen op de NK-Masters in Gouda

Vrijdagavond 1 juni reisden Dirk Jan Demkes en Tycho Schol af naar Gouda om daar mee te dingen naar het Nederlands kampioenschap voor de 800 meter in de masters-45+-klasse. Patrick Smit deed mee in dezelfde klasse bij de 1500 op zaterdag 2 juni.

Fris weer en tegenwind richting de finish. Een strategische “trage” eerste ronde, het spelletje werd behoedzaam gespeeld met Tycho aan kop. Deze ronde werd echter gevolgd met een razendsnelle tweede ronde waarbij Tycho en Dirk Jan in de achtervolging gingen op Arthur van Dijk. Aan elkaar gewaagd kon Dirk Jan helaas net niet Arthur inhalen in die ronde, Dirk Jan finishte op minder dan een seconde achterstand (2:08.26). Niet ver van het huidige clubrecord. Arthur gaf aan dat het om het even was, hij bleef de stappen van Dirk Jan maar horen en kon niet harder. Tycho eindigde als derde vlak achter Dirk Jan na het degelijke kopwerk in het begin (2:10.53). Die eerste ronde is niet alleen lichamelijk een zware ronde, je moet immers nog 400 meter op hoog tempo daarna, maar ook mentaal, want het blijft een tactisch spelletje bij hoge snelheid, wanneer komt die versnelling of moet je hem zelf inzetten?

Patrick Smit verscheen de dag daarop aan de startlijn voor de 1500 meter, wederom met Arthur en een andere stevige concurrent, Patrick Kwist. De eerste ronde opende onze eigen Patrick stevig met 51” (300m) en een soepele 2 ronde om het daarna tactisch over te laten nemen. De hele tijd kopwerk zou hem de kop kunnen kosten. Kwist nam, met Arthur in zijn kielzog, de leiding over in de derde ronde. Met nog 275 meter te gaan in de vierde ronde versnelde Arthur en Patrick dook er direct achter aan. Kwist was te vermoeid om nog voldoende aan te zetten en te volgen. Patrick kon Arthur bijhouden maar jammer genoeg niet inhalen. Desondanks leverde dat een mooie zilveren medaille op en werd er een al lang staand clubrecord uit 1984 (Bob Veen) op de 1500 meter scherper gezet, met bijna 3 seconden op 4:18.71 voor de klasse 45+.

Met deze mooie resultaten heeft elke loper een medaille binnengehaald en is er ook een recept te destilleren hoe onze snelle baanjongens volgend jaar Arthur wellicht het hoofd kunnen bieden.

Uitslagen: 800 m, 1500 m