Pallas ’67 Ultrameerdaagse

Een groepje Palleten loopt inmiddels meerdaagse ultra’s.  Drie van deze atleten organiseren nu zelf een meerdaagse ultra: de Pallas ’67 Ultrameerdaagse. Deze zal 25 tot 29 mei 2022 plaatsvinden met als startpunt PallasPlaza, het clubhuis van Pallas. Elke dag wordt tussen de 50-60 km gelopen en overnacht in hotels. Het parcours loopt met een korte lus door de Betuwe, daarna dwars door de Veluwe, en vervolgens via de Utrechtse Heuvelrug weer naar Wageningen. Het aantal lopers is gemaximeerd op 20, en de organisatie wordt zoveel mogelijk gedaan met vrijwilligers/lopers van Pallas zelf.

 

Hoe is dat ultralopen nu zo gekomen?

Op 12 september 1992 liep Kees Meeuwsen tijdens het Europees Kampioenschap in Winschoten 9u46mn op de 100 km. Met deze tijd had hij mee kunnen doen aan de Spartathlon in Griekenland. Daarna heeft hij nog vele ultralopen en meerdaagse lopen aan zijn palmares toegevoegd. Kees is voor de langeafstandlopers van Pallas een groot voorbeeld geworden van een loper die liep om te presteren en nog meer om te genieten van zijn sport, de natuur en de mensen die hij ermee ontmoette. Elk jaar denken we allemaal weer aan Kees, en halen herinneringen op aan zijn soms fantastische avonturen, tijdens de uitreiking van de Kees Meeuwsen Award.

 

Kees heeft een aantal jaren recordaantallen marathons gelopen en voerde daarmee de Pallas Marathonranglijst Aller Tijden aan. Hij is dus ook één van de eersten die bij Pallas met het ultralopen begonnen is. En hij was de eerste bij Pallas die aan meerdaagse lopen mee ging doen. Dat begon allemaal met het Pieterpad in zeven dagen (van 30 april t/m 6 mei 2000) 498 km en dus gemiddeld meer dan 70 km per dag! Intussen hebben al  vele marathonlopers bij Pallas de wedstrijdafstand verhoogd tot boven de 50 km, waarna er gesproken wordt van een ‘ultra’.

 

Meer over de Pallas ’67 Ultrameerdaagse

Er hebben zich momenteel 17 lopers aangemeld die alle dagen de ultra-afstand lopen. Maar iedereen die een enkele dag wil lopen kan meedoen, zelfs een halve dagafstand meelopen is mogelijk.  Ken je nog iemand die geïnteresseerd is om mee te lopen, laat het de organisatie bestaande uit Moussa Kallo, Jan Breembroek en Jos Stuyt weten. Ook vrijwilligers om mee te helpen tijdens de 5 dagen zijn nog van harte welkom. Er zijn taken te vervullen als inkopen doen, helpen bij het maken van de lunches voor de volgende dag, routes uitpijlen en bemensen van de verversingsposten.

Meedoen kent zeker taaie momenten, maar uiteindelijk blijft vooral het gevoel van euforie hangen in je herinnering.