Update 3 – Olympic Challenge II

Update 3 – Olympic Challenge II

Vandaag lopen de vrouwen bij Sofia in Bulgarije. De vrouwen hebben 706.2 km (gecorrigeerd 1023.3 km) afgelegd, in 72 uur, 7 minuten en 42 seconden. De mannen zijn aan een inhaalrace bezig: in bijna dezelfde tijd van 72 uur, 6 minuten en 57 seconden hebben ze 712.9 km afgelegd.

Geschiedenis Sofia

De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. Het kwam in 29 v Chr. in Romeinse handen. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden haar Sredets (= Serdica) en doopten haar in 1376 om tot Sofia, naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later kwam de stad toe aan het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden er bijna vijf eeuwen blijven. In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het moderne Bulgarije.

Bulgarije en de Olympische Spelen

Bulgarije was present op de eerste editie van de Zomerspelen in 1896, waarbij één gymnast namens dit land deelnam: Charles Champaud. De disciplines waar hij op uitkam waren brug, paard voltige en sprong. De resultaten zijn onbekend. Champaud, een Zwitsers gymnastiekleraar die in Sofia woonde, wordt ook vaak gezien als Zwitsers deelnemer.

Daarna heeft Bulgarije deelgenomen aan de Zomerspelen vanaf 1924 en aan de Winterspelen vanaf 1936. Het meest succesvolle jaar was 1980, met 8 gouden, 16 zilveren en 17 bronzen medailles bij de Zomerspelen in Moskou en een bronzen medaille bij de Winterspelen in Lake Placid (langlaufen). Bij de Zomerspelen werd o.a. zilver gehaald door Mariya Petkova bij het discuswerpen en Peta Petrov haalde brons op de 100m sprint. De sporten waar gouden medailles werden gehaald, waren: gewichtheffen, boksen, kanovaren, turnen en worstelen.

(Bron: Wikipedia)