Update 2 – Olympic Challenge

Update 2 – Olympic Challenge

Donderdag 2-4-2020:

Er komen steeds meer estafettelopers bij, daardoor gaat het ook steeds sneller.  Vanaf zaterdag 28 maart t/m donderdag 2 april hebben we totaal 476 km gelopen in 46 uur en 16 minuten! We hebben nu  Parijs bereikt (475 km). Parijs heeft de tweede officiële Olympiade in 1900 georganiseerd en ook de Olympische Zomerspelen van 1924. En na Tokio in 2021 is het opnieuw Parijs waar in 2024 de Olympische Zomerspelen gehouden gaan worden. Vanaf Parijs gaan we door richting Grenoble.

Nog een tip: wil je direct de totale afstand zien als je je eigen training hebt doorgegeven, gebruik dan de Pallaswebsite: onder Prestaties staat de webpagina Pallas Olympic Challenge (wel even inloggen).  Of gebruik deze link:  olympic challenge.

Over Parijs volgen hier nog wat opmerkelijke feiten:

1900:

  • 1900 Was het jaar van de tweede officiële Olympiade, na de Olympische spelen van 1896 in Athene.
  • Vrouwen mochten voor het eerst op beperkte schaal (golf en tennis) deelnemen.
  • Alvin Kraenzlein (VS) won de 60 meter vlak, de 110 en de 220 m horden, en het verspringen. Zijn record van vier individuele overwinningen bij het atletiek op een enkele Spelen staat nog steeds.
  • Tijdens de voorrondes van het verspringen leidde de Amerikaan Meyer Prinstein, die wereldrecordhouder in die discipline was, met een sprong van 7 meter 17. Vanwege zijn religieuze overtuigingen besliste hij echter niet mee te doen aan de finale die op zondag werd afgewerkt. In de finale wist zijn landgenoot Kraenzlein een centimeter verder te springen. Prinstein kon zijn verlies in het verspringen wreken door het hink-stap-springen te winnen.
  • Een van de meest populaire sporters in Parijs was de Amerikaan Ray Ewry, die door de Parijzenaars de ‘rubberman’ werd genoemd. Ewry won op dezelfde dag de drie springnummers zonder aanloop (die nu niet meer op het programma staan). Hij won het hoogspringen met 1 meter 65, het verspringen met 3 meter 21 en het hink-stap-springen met 10 meter 58. De prestatie van Ewry was des te opmerkelijker omdat hij op vijfjarige leeftijd door polio getroffen was en op eigen houtje aan zijn revalidatie had gewerkt.
  • De Amerikaan John Tewksbury was eveneens zeer succesvol op de Spelen. Hij won in totaal vijf medailles: goud op de 200 m en de 400 m horden, zilver op de 60 en de 100 m en brons op de 200 m horden.

1924:

  • Duitsland bleef uitgesloten omwille van de Eerste Wereldoorlog. Daarentegen was er voor het eerst een grote aanwezigheid van Afrikaanse en Aziatische landen.
  • Het feit dat het aantal deelnemende landen toenam van 29 tot 41 gaf aan, dat de Olympische Spelen steeds meer werden gezien als belangrijke, internationale gebeurtenis. Dit werd verder versterkt door de aanwezigheid van meer dan duizend journalisten.
  • De vliegende Finnen Paavo Nurmi en Ville Ritola domineerden het langeafstandslopen. Nurmi won eerst de 1500 meter (3.53,6) en ongeveer een uur later ook de 5000 meter (14.31,2). Nurmi zou later ook nog de individuele veldloopwedstrijd winnen. Ritola won de 10.000 meter met een nieuw wereldrecord (30.23,2) en de 3000 meter 3000 meter steeple, en werd tweede achter Nurmi op de 5000 meter en in het veldlopen. Samen met de rest van het Finse team wisten beide heren ook nog de 3000 meter en het veldlopen bij de teams te winen. Het Finse loopsucces werd gecomplementeerd met de overwinning van Albin Stenroos op de marathon. Verdere Finse successen waren er in het speerwerpen, waar Jonni Myyrä won, en de moderne vijfkamp, waar het goud ging naar Eero Lehtonen.
  • De Britten Harold Abrahams and Eric Liddell wonnen medailles op de 100 en 400 meter. Hun verhaal vormde de basis voor de film Chariots of Fire.

(Bron: Wikipedia)