Update 1 – Olympic Challenge

Update 1 – Olympic Challenge

Dinsdag 31-3-2020:

Er is nu een nog gemakkelijker manier om je gelopen tijd en afstand door te geven (met dank aan Johan!). Op de Pallaswebsite, onder Prestaties, staat de webpagina Pallas Olympic Challenge (wel even inloggen). Als je hier de afstand en gelopen tijd ingeeft, zie je direct de totaalstand! Of gebruik deze link:  olympic challenge  Kun/wil je niet inloggen, gebruik dan het e-mailadres training@pallas67.nl.  Alle gegevens die je al ingestuurd hebt of stuurt via de e-mail worden aan de webpagina toegevoegd.

Hoe ver is er gelopen?

Vanaf zaterdag 28 maart t/m dinsdag 31 maart, hebben we totaal 150.8 km gelopen in 15 uur en 23 minuten! Dit betekent dat we nu in Antwerpen zijn aangekomen, de stad die in 1920 de Olympische Spelen mocht organiseren.

Over de eerste twee steden, Amsterdam en Antwerpen, volgen hier nog wat opmerkelijke feiten.

 

Amsterdam: Olympische Zomerspelen 1928

  • Voor het eerst werd de olympische vlam aangestoken tijdens de Olympische Spelen. Dit gebeurde in het Olympisch Stadion, niet, zoals later gebruikelijk werd door een bekende sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf.
  • Paavo Nurmi uit Finland won zijn negende gouden medaille door de 10.000 m te winnen in 30 minuten 18,9 seconden. Verder haalde hij nog tweemaal zilver, op de 5000 m achter zijn landgenoot Ville Ritola en op de 3000 m steeple achter Toivo Loukola, ook een Fin. De Finse mannen wonnen alle loopwedstrijden vanaf de 1500 meter
  • Ondanks protesten stonden voor het eerst atletiek en gymnastiek op het programma voor vrouwen. Halina Konopacka uit Polen werd de eerste vrouwelijke olympische atletiekkampioen. Aan het einde van de 800 m was een deel van de deelneemsters totaal uitgeput. Volgens deskundige toeschouwers leden de dames echter niet zozeer aan uitputtingsverschijnselen, maar lieten zij op deze wijze hun gevoelens over hun verlies de vrije loop. De 800 m werd geschrapt en zou pas op de Spelen van 1960 weer in het atletiekprogramma worden opgenomen.
  • De afstand van de marathon werd officieel vastgesteld op 42 kilometer en 195 meter. Die marathon werd gewonnen door de Algerijn Ahmed Boughéra El Ouafi, die voor Frankrijk uitkwam.
  • Johnny Weissmuller, later bekend geworden als acteur in een aantal Tarzan-films, won twee gouden medailles bij het zwemmen (100 m en 4 × 200 m vrije slag).

Antwerpen: Olympische Spelen 1920

  • Voor de financiering van de Spelen deed België een beroep op reders en diamantairs om voldoende fondsen bij elkaar te krijgen. Er deden atleten uit 29 landen mee aan de Spelen. Duitsland en Oostenrijk werden niet uitgenodigd. Rusland bleef weg omdat het werd verscheurd door een burgeroorlog.
  • Voor het eerst werd de olympische eed afgelegd door een atleet. Deze eer was weggelegd voor de Belgische schermer Victor Boin. De jury-eed werd pas ingevoerd tijdens de spelen van 1972 in München.
  • Verder werden voor het eerst duiven losgelaten als symbool voor de vrede en werd de olympische vlag voor het eerst gehesen.
  • De atletiekwedstrijden hadden tijdens de Spelen fel te lijden onder het slechte weer en de gebrekkige technische uitrusting. De meeste wedstrijden verliepen in een nagenoeg leeg stadion. De Spelen van 1920 zagen evenwel een nieuwe kampioen opstaan: de Fin Paavo Nurmi. Op de 5000 meter moest hij het nog afleggen tegen de Fransman Joseph Guillemot, maar op de 10.000 meter en in de crosscountry was hij de sterkste van het deelnemersveld. De Finnen waren de grote overwinnaars in de atletiek in Antwerpen met negen titels. De 31-jarige Kolehmainen won de marathon, die voor een eerste keer zonder drama’s was verlopen. Met negen titels deden de Finnen het even goed als de Verenigde Staten, met de sprinter Charles Paddock in hun team.
  • Oscar Swahn (schieten, Zweden) won op 72-jarige leeftijd een zilveren medaille en werd daarmee de oudste medaillewinnaar ooit.