foto_1
foto 2
foto 3
foto leftbar

Clubhuis reservering

Clubkleding

Lid worden

Hardloopkalender

Contactpersonen

Mail ons:
  Vragen & suggesties
  Ledenadministratie
  Over deze website

Foto-albums

Youtube

Waarom heten we Pallas?

Pallas Athene (ook Athena of Athene) is de naam van een godin uit de Griekse mythologie. Zij was een dochter van de oppergod Zeus. Haar werden de eigenschappen verstand, moed, schoonheid en trouw toegedicht, en zij werd vereerd als de godin van de wijsheid, oorlog en vrede, maar ook van het handwerk. De godin wordt vaak afgebeeld met een uil, een schild, een speer en een helm. Zij waakte over de stad Athene en er werden talrijke feesten ter ere van haar georganiseerd.

Het bekendste feest, de Panathenaeën, keerde jaarlijks terug en één keer in de vier jaar werd het heel groots gevierd met spelen gedurende een week. Dit was het feest waarbij religieuze festiviteiten werden afgewisseld met wedstrijden zoals hardlopen en hoogspringen. Het begon midden in de nacht met een fakkelloop. De spelers moesten in estafettevorm naar het altaar van Athena op de Akropolis. Wie daar het eerste was met een brandende fakkel had gewonnen.

Hier heeft Atletiekvereniging Pallas ’67 dus haar naam aan te danken. Want tot 1967 bracht de atletiekafdeling van gymnastiekvereniging HBS de fakkel naar het 5 Mei plein. Toen de atletiekafdeling begin 1967 werd opgeheven werd op 1 april 1967 Pallas ‘67 opgericht.

Rob Groendijk