foto_1
foto 2
foto 3
foto leftbar

Clubhuis reservering

Clubkleding

Lid worden

Hardloopkalender

Contactpersonen

Mail ons:
  Vragen & suggesties
  Ledenadministratie
  Over deze website

Foto-albums

Youtube

Ruim 40 jaar fakkelloop

In 2011 bracht Pallas voor de laatste keer, middels een fakkelloop het Bevrijdingsvuur op 4 mei 's avonds naar het 5 Mei plein. Daarom wat historie van de fakkelloop en de speciale rol die Pallas '67 hierin had.

Op 5 mei 1948 kwam het bevrijdingsvuur voor het eerst in Wageningen aan na een estafetteloop van Nijmeegse atleten. Sinds 1954 werd de fakkel opgehaald door de motorrijders "de Rijnridders". Deze hebben het tot en met 1962 opgehaald en naar Wageningen gebracht.

Om toch elk jaar het bevrijdingsvuur te hebben liet de gemeente een brander installeren in een ketelhok van het Gemeentelijke Gas- en Waterleidingsbedrijf aan de Mansholtlaan. Vanaf dat moment wordt het vuur daar "eeuwig gehouden".

Tot 1967 heeft de atletiekafdeling van gymnastiekvereniging HBS ("Houdt Braaf Stand") de fakkelloop naar de gasbuis voor Hotel de Wereld georganiseerd. Atletiekvereniging Pallas '67 werd op 1 april van dat jaar opgericht (met 20 leden) nadat de atletiekafdeling van HBS begin 1967 werd opgeheven. Direct daarna werd op 4 Mei 1967 voor de eerste keer door Pallas '67 het bevrijdingsvuur aan de Mansholtlaan opgehaald en naar het (huidige) 5 Meiplein gebracht.

Zo lezen we in de Veluwepost van mei 1967:

"Bevrijdingsdag 1967: dat verkondigt de bevrijdingsvlam bij Hotel De Wereld, die om klokslag twaalf uur vannacht door burgemeester mr M. de Niet Gz werd ontstoken met de fakkel, welke vanaf het aardgasstation aan de Mansholtlaan was aangedragen door een viertal estafettelopers van de nieuw opgerichte atletiekvereniging Pallas'67.
Een zestigtal Wageningers sloeg dit plechtige en blijde gebeuren in dit nachtelijke uur gade. Toen de metershoge vlam de omstanders en de huizen in een goudkleurige gloed zette, ging er een applaus op" .


En in 2007 zag het er zo uit:

Zo'n 45 jaar (met een enkele onderbreking) heeft Pallas '67 het vuur op 4 mei gebracht naar het 5 Mei plein.

Rob Groendijk