foto_1
foto 2
foto 3
foto leftbar

Clubhuis reservering

Clubkleding

Lid worden

Hardloopkalender

Contactpersonen

Mail ons:
  Vragen & suggesties
  Ledenadministratie
  Over deze website

Foto-albums

Youtube

Pallasteam haalt Bevrijdingsvuur op

Op 4 mei haalt een estafetteteam van Pallas '67 vers Bevrijdingsvuur vanaf de grens met BelgiŽ om hiermee om 24:00 uur de vuurschaal op het 5 Meiplein te ontsteken. Dit vuur vormt de start van de landelijke Bevrijdingsvuurestafette in het kader van 70 jaar bevrijding. Kom dus om middernacht allemaal kijken op het 5 Meiplein en vier samen met ons de vrijheid.

Maar waar komt dat vuur nu eigenlijk helemaal vandaan?

Engelse veteranen

Het bevrijdingsvuur wordt door Engelse veteranen aan land gebracht op 29 april op het strand van "Swordbeach". Dit was een van de stranden in NormandiŽ, waar de invasie op 6 juni 1944, D-Day begon. Deze invasie betekende het begin van de bevrijding van West-Europa op de Duitse bezetters.

Bevrijdingsvuurestafette NormandiŽ - Wageningen

Op 29 april vertrekken wielrenners van Toerclub Wageningen (TCW) met het Bevrijdingsvuur vanuit NormandiŽ naar de grens van BelgiŽ met Nederland (de Bergeijkse Barrier onder Valkenswaard). De fietsers leggen in 5 dagen nagenoeg dezelfde route van 650 km af die de geallieerden in 1944 in 105 dagen volgden. Bij deze wielrenners zitten twee Palleten. Bij de Nederlandse grens wachten hardlopers van Pallas '67 de wielrenners van TCW op om hen te verwelkomen. Tevens vindt dan de fakkeloverdracht van het Bevrijdingsvuur plaats. 's Ochtends op 4 mei om 6:00 uur starten de Pallas-lopers en gaan via Eindhoven over de Corridor en dan via Nijmegen en Arnhem naar Wageningen. In Oosterbeek wordt om 20:00 uur de dodenherdenking bijgewoond en om 24:00 uur wordt het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen ontstoken tijdens een uitgebreide ceremonie die LIVE bij de NOS is te volgen.

5 Meiplein

Dit vuur wordt vervolgens door heel Nederland verspreid door 130 deelnemende gemeentes. Lopersgroepen uit die gemeentes maken met het vuur uit Wageningen midden in de nacht de tocht naar hun eigen gemeente. Ook naar Zeeland waar dit jaar de nationale start van de viering van de "Dag van de Vrijheid" plaatsvindt. Kom dus allemaal kijken op het 5 Mei plein naar de start van het 70 jarige bevrijdingsjubileum en vier samen met ons de vrijheid.

Pallas heeft een traditie met het Bevrijdingsvuur.
Link historie 4 mei.
Link historie 18 sept.
Link Bevrijdingsvuurestafette NormandiŽ-Wageningen 2015.

 

519 x gelezen